Скупље сјеме, ратари на муци

Драгана Келеч
Скупље сјеме, ратари на муци

Бањалука - Пољопривреднике у РС очекују више цијене сјемена него лани, због чега ће многи скратити бразду.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да сваки скок цијена, па макар и минималан, ратаре доводи у тежак положај. Он истиче да су га дистрибутери и представници појединих сјеменских кућа већ информисали да ће сјемена поскупјети.

- Цијене сјемена ове године биће више за три до пет процената него лани. Чини се да то није много, али за наше пољопривреднике је и превише. Једва су преживјели поплаве и свако поскупљење је огроман терет - рекао је Маринковић.

Поред поскупљења и невремена, пољопривредницима већ двије године проблем ствара сортна листа сјемена, а посебно када је ријеч о најновијим хибридима кукуруза.

- Проблем са сортном листом сјемена је у томе што надлежне институције никако не одобравају увоз нових хибрида, који су апсолутно адаптирани на климатске промјене на нашем подручју - истакао је Маринковић.

Он апелује на надлежне институције да коначно заврше сортну листу и да на њу уврсте и хибриде који су признати од стране Европске уније.

- Имамо сличан проблем и са заштитним средствима, који посебно иде на штету воћарима. Немамо на листи новија хемијска средства која су дозвољена у ЕУ. Чим их нема на листи, воћари не могу ни да их користе, а онда не могу ни да остваре пласман на европско тржиште јер их нису користили - казао је Маринковић.

Да ратари кубуре са многим проблемима слаже се и предсједник Удружења пољопривредника у Семберији Љубо Малетић, који истиче да је већина на рубу пропасти послије временских непогода које су их задесиле.

- Скупља сјемена само су још једна кап у мору проблема - рекао је Малетић.

Засијане површине

Стојан Маринковић каже да су због лоших временских услова површине под озимим културама знатно смањене.

- Ове године очекујемо благи пораст површина засијаних кукурузом и сојом или неким јарим житарицама као што су јечам и зоб - истакао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана