Шиник: Највише произвођача пелета погођених забраном извоза у Српској

Срна
Шиник: Највише произвођача пелета погођених забраном извоза у Српској

БАЊАЛУКА - Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник изјавио је Срни да произвођачима пелета треба омогућити извоз, уз подмирење потреба домаћег тржишта, те напоменуо да се највећи број произвођача који су погођени мјером збране извоза налази у Српској.

Шиник је, поводом захтјева Владе Српске упућеног Савјету министара да се дозволи извоз пелета у периоду од 60 дана, подсјетио да је на састанку представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства трговине и туризма, Министарства привреде и предузетништва и Привредне коморе Српске 19. октобра усаглашен став да забрана извоза траје до 30. новембра због подмирења домаћих потреба, а да се од децембра дозволи извоз.

-До оваквог става је дошло због претпоставке да је смањена тражња за пелетом на тржишту ЕУ у односу на ранији период - навео је Шиник.

Сматра да није добро да се спутава производња домаћих привредних субјеката и могућност да они остварују резулат у пословању са иностранством, те да је требало водити рачуна о томе да и раније добију могућност за извоз одређене количине с тим да се обавежу да подмире домаће тржиште.

-Штета је не искористити извоз када се подмири домаће тржиште на начин да се произвођачи не доведу у опасност пословања са губитком, што би се избјегло када би се цијена фомирала у висини трошкова уз пристојну, а никако максималистичку стопу профита - рекао је Шиник.

Додао је да се, према одређеним процјенама, око 80 одсто укупне производње пелета у БиХ одвија у Републици Српској, док је обрнута ствар када је ријеч о потрошњи која у Ф БиХ износи око 70 одсто укупне потрошње.
Влада Републике Српске јуче је затражила од Савјета министара да дозволи извоз пелета у периоду од 60 дана.

Затражено је да по истеку тог периода Савјет министара уведе извозна ограничења на начин да привредни субјекти могу извести до једне половине произведене робе по тарифним бројевима 4401, односно подбројем 4401 31 00 00,

Влада је затражила и да се уведу извозна ограничења за огревно дрво (означено тарифним бројем 4401, односно подбројевима 4401 12 00 00 и 4401 22 90 003) за период од 1. децембра ове до 31. децембра 2023. године на начин да привредни субјекти могу извести до једне половине произведене робе по наведеним тарифним бројевима.

Савјет министара је у октобру донио одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета до 31. јануара 2023. године.

Забрана извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета односи се на 12 тарифних ознака и укључује обловину и пелет од дрвета, чиме се желе спријечити несташица и ублажити посљедице за становништво и привреду проузроковане растом цијена и кризом на свјетском тржишту енергената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 20 беба
Рођено 20 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана