Седморо обољелих од вируса западног Нила

Д. К.
Седморо обољелих од вируса западног Нила

Бањалука - Институту за јавно здравство РС пријављено је седам пацијената код којих се сумња на грозницу западног Нила.

Ово је јуче потврдила портпарол Института Милка Мрђа, која је истакла да је пет пацијената било с лакшом клиничком сликом и отпуштени су кући, док два имају тежу клиничку слику.

- Већина пацијената је средњег животног доба - потврдила је Мрђа.

Према дефиницији Европског центра за контролу болести, за коначну дијагнозу потребно је извршити и потврдно тестирање, које се не ради у РС. Како сазнајемо у Клиници за инфективне болести Клиничког центра Бањалука, тренутно је на лијечењу једна особа код које је евидентиран вирус западног Нила. Грозница западног Нила је вирусна болест која се преноси убодом зараженог комарца. Болест се не може пренијети са човјека на човјека.

Највећи број заражених особа, њих 80 одсто, нема никакве симптоме, док се код 20 одсто обољелих развијају симптоми као што су повишена температура, главобоља, болови у мишићима, мучнина, повраћање, а понекад и натечени лимфни чворови или осип на кожи. Симптоми се јављају између три и 14 дана након убода зараженог комарца. Код око један одсто заражених развије се тешка клиничка слика, са захватањем централног нервног система.

Преношење вируса

Резервоар заразе вирусом западног Нила су многе врсте дивљих и домаћих птица, а на човјека се преноси убодом комараца који се заразе приликом сисања крви заражених птица или сисара. Вирус се не преноси међу људима путем контакта, нити се може пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана