Сакупљају сезонце од Балкана до Јапана

nezavisne.com
Сакупљају сезонце од Балкана до Јапана

Бањалука - Влада Италије објавила је 9. маја позив за пријаву 13.000 сезонских радника из иностранства за рад у тој земљи у 2015. години, а на листи 23 земље из којих се заинтересовани могу пријавити су и држављани БиХ, Србије, Црне Горе.

Међутим, у Агенцији за посредовање и запошљавање БиХ за "Независне" наводе да италијанске власти нису контактирале бх. институције ни агенције за посредовање при запошљавању у БиХ. То знатно отежава информисање о пословима, процедуре пријаве, провјеру радних мјеста и услова рада.

Борис Пупић из Службе за односе с јавношћу Агенције за рад и запошљавање БиХ објашњава да земље ЕУ уназад неколико годину углавном примјењују праксу да странци изван ЕУ заинтересовани за сезонске послове у земљама ЕУ сами себи проналазе посао посредством огласа који објављују њихове институције, берзе рада, послодавци.

"Руководе се правилом слободног тржишта рада. Ми бисмо за наше држављене провјеравали о каквим радним мјестима се ради и под којим условима ће да раде! Веома је битно да се траже послови преко лиценцираних агенција", додаје Пупић.

У конкретном случају огласа за сезонске послове у Италији за странце изван ЕУ, исти је објављен само на италијанском језику на порталу Министарства унутрашњих послова Италије, гдје заинтересовани треба да попуне пријаву.

Како наводе у овој агенцији, као што је то био случај и раније, сезонске раднике у Италији углавном траже за пољопривредне послове (берача воћа и поврћа), послове у грађевинарству, рјеђе у угоститељству.

Међу огласима на интернет порталима појављују се повремено огласи лица "посредника" с подручја бивше Југославије који траже "сезонске бераче" воћа за Италију, Финску, Норвешку. Зарада се плаћа према сату или количини убраног воћа, углавном од три до 12 евра по сату у зависности од послодавца, локације, врсте воћа. То су физички захтјевни послови. У просјеку се ради минимум 10 сати дневно, а ангажман је у просјеку око три мјесеца. 

"Углавном се за сезонске послове у иностранству пријављују радници из БиХ који су већ радили код провјерених послодаваца или према препорукама оних који су радили", додаје Пупић.

Едина Шеховић, маркетинг манаџер портала Посао.ба, истакла је да до сада нису контактирани за објављивање огласа за сезонске послове у Италији у 2015. години. 

"У 2015. години објавили смо око 140 огласа који су повезани са сезонским/хонорарним пословима у иностранству", прецизирала је Шеховићева. Она је истакла да се ради о приморју Хрватске, Катару, Дубаију, Кипру, Турској, Њемачкој, а све чешће се као локација рада наводи и појам "широм свијета", с обзиром на то да се може радити и о фрееланце пословима као и пословима на крузерима, за које су кандидати из БиХ веома заинтересовани. Она је додала да углавном послодавци потражују конобаре, спремачице, раднике на нафтним платформама, хостесе, куваре и слично.

"Послодавци свим радницима из БиХ осигуравају стан и боравишне визе. Висина плате овиси о позицијама, квалификацијама, о компанији", наводи Шеховићева.

Земље из којих примају раднике

Како је наведено на званичној страници Министарства за унутрашње послове Италије, за сезонски посао у 2015. у Италији могу се пријавити грађани Албаније, БиХ, Кореје, Египта, Македоније, Филипина, Гамбије, Гане, Јапана, Индије, Косова, Марока, Маурицијуса, Молдавије, Нигера, Нигерије, Пакистана, Сенегала, Шри Ланке, Украјине и Туниса. Од 13.000 радних мјеста, 1.500 је резервисано за раднике који су раније радили у Италији или већ раде у овој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана