Са пруга нестаје 90 прелаза

 Анита Јанковић Речевић
Са пруга нестаје 90 прелаза

БАЊАЛУКА - С циљем веће безбједности саобраћаја и заштите људских живота “Жељезнице РС” у наредном периоду планирају да уклоне скоро 90 неадекватних путних прелаза на пругама широм Републике.

У Министарству саобраћаја и веза РС кажу да је сходно законској регулативи у свим општинама и градовима кроз које пролази жељезничка пруга неопходно смањити број путних прелаза, односно довести их на прописно растојање између два узастопна путна прелаза.

Појашњавају да је Законом о “Жељезницама РС”, који је донесен 2017. године дефинисано да размак између два узастопна путна прелаза не може бити мањи од два километра те да је реализација уређења прелаза предвиђена до 2027. године.

- Такође у препорукама из извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора РС из новембра 2021. године предложени су путни прелази за укидање и анализом је утврђено да око 85 одсто њих не задовољава законске основе за постојање - навели су у ресорном министарству.

Додају да ЖРС од усвајања закона интензивно ради на смањењу укупног броја путних прелаза те да сваке године шаљу обавјештења надлежним градским и општинским одјељењима о предложеним прелазима за укидање те инсистирају на томе да се локалне заједнице укључе у рјешавање ове проблематике, што је заједничка обавеза.

- У протеклом периоду на територији Станара укинута су три путна прелаза те по један у Шамцу и Добоју. Неопходна је већа ангажованост и сарадња, како локалних заједница кроз које пролази пруга тако и управљача пута - кажу у Министарству саобраћаја и додају да су у претходних десетак година “Жељезнице РС” у подизање нивоа безбједности и осигурање путних прелаза уложиле око четири милиона КМ.

У министарству даље наводе да је и поред свега наведеног неопходна максимална одговорност и поштовање прописа свих учесника у саобраћају.

- На пругама у Српској нема необезбијеђених прелаза али нажалост сви смо свједоци да ни најсавременије осигуран прелаз не може сачувати животе, уколико не постоји одговорност и свијест сваког учесника у саобраћају. Ни у једном ванредном догађају на путним прелазима није утврђена одговорност ЖРС него других учесника - рекли су у министарству.

Иако уклањање прелаза за циљ има искључиво безбједност мјештани појединих насеља противе се томе. У Омарској код Приједора тврде да су спремни на протесте, али и обуставу саобраћаја уколико се сруши спорни прелаз на подручју њихове мјесне заједнице.

- Прелаз који је предвиђен да се руши је у засеоку Прцаћи, постоји од када и пруга, дуже од пола вијека и никада се ништа спорно није догодило. Није страдала ни стока, а камоли човјек. Коме је пало на памет да га руши не знамо, али за око 30 домаћинстава то би био велики проблем јер је тај прелаз једини пут до њихових њива и шума. Алтернативни правац је километрима дужи, плус што нема моста на потоку који би у том случају морали прећи - рекли су у мјесној заједници Омарска и додали да су тренутно успјели стопирати рушење, али ЖРС инсистира на томе.

 

*Број прелаза планиран за затварање

пруга Шамац - Добој

Шамац 4

Модрича 9

Добој 4

 

пруга Петрово Ново - Добој

Петрово 3

Добој 4

 

пруга Добој - Нови Град

Добој 3

Прњавор 4

Челинац 2

Бањалука 9

Приједор 16

Нови Град 15

 

пруга Волиња - Добрљин - Нови Град 9

пруга Нови Град - Блатна 6

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана