Родитељи се жале на лош третман дјеце у Центру Заштити ме

Драгана Келеч
Родитељи се жале на лош третман дјеце у Центру Заштити ме

Бањалука - Родитељи дјеце која бораве у Центру "Заштити ме" у Бањалуци оптужили су руководство те установе да викендом изнајмљује собе интерната, а да малишани са потешкоћама у развоју рибају под, перу суђе, а ноћу са њима остаје само чувар, који није квалификован да се брине о њима.

Родитеље дјеце окупљени у Удружењу грађана "Down sy и ми" подржава и група радника центра "Заштити ме", а заједно су

од надлежних институција затражили да хитно реагују и ријеше ове проблеме. Директор Центра Зорица Кузмановић-Василић одбацила је наводе родитеља, истакавши да је и Школски одбор Центра све оптужбе прогласио неоснованим.

Проблеме са којима се суочавају њихова дјеца родитељи су описали у два писма и упутили их на адресе ресорних министарстава, Центра за социјални рад Бањалука и Школског одбора Центра "Заштити ме". Осим наведених проблема, истакли су да у Центру "Заштити ме" немају довољно логопедских и физиотерапеутских третмана, а да дјеца ријетко могу да користе сензорску собу.

- Тражимо да буде формирана неутрална комисија у којој ће учествовати и родитељи и да буде запослен већи број стручњака како би Центар могао нормално да ради. Недопустиво је да са дјецом у интернату ноћу остаје само чувар, који није квалификован за бригу о дјеци. То је грубо занемаривање дјеце - истакла је Ана Николић, мајка деветогодишњег дјечака који похађа Центар.

Каже да је одлучила да се ухвати у коштац са проблемима за добробит сина и других малишана у Центру. Подршку су јој пружили и други незадовољни родитељи, међу којима је Рада Живковић, чија једанаестогодишња кћерка у Центру борави већ три године, али нема великог напретка у њеном развоју. Радом Центра је незадовољна и Сашка Савановић, мајка десетогодишњег дјечака, који је већ три године смјештен у овој установи.

Да се у Центру "Заштити ме" дуго дешавају неправилности, тврди и један радник те установе, који је желио да остане анониман. Он је испричао да је протеклог викенда у интернат стигло тридесетак гостију са Косова, који су смјештени у собе дјеце која су отишла кући. Дјеца која су остала у интернату до поноћи су радила у кухињи, гдје су рибали подове, прали посуђе и слагали столице, а сутрадан нису могли да обављају дневне активности јер су били уморни.

Директор Центра Зорица Кузмановић-Василић одбацила је све оптужбе.

- Постоје надлежне институције које свакодневно прате рад ове установе и њихови записници су доказ нашег успјешног рада, који је искључиво заснован на прописима - истакла је Кузмановић-Василић, потврдивши да у Центру повремено има гостију, али да је то у интересу града и у складу са правилником ове установе.

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да су добили писма родитеља и да су затражили од руководства Центра "Заштити ме" информације и извјештај о раду. Писмо је стигло и у Министарство породице, омладине и спорта, гдје су казали да нико не смије да злоставља, занемарује и злоупотребљава дјецу, али и додали да они нису надлежни за надзор над радом Центра. И у Министарству здравља и социјалне заштите РС казали су да су добили писма, те да очекују од надлежних да се испитају сви наводи родитеља.

Нису тражили разговор

Зорица Кузмановић-Василић истакла је да су у Школски одбор стигла писма у којима се наводи низ неправилности у Центру "Заштити ме", али да нико од родитеља није затражио да са њом разговара.

- Нико од тих родитеља није дошао, није питао, нити поднио захтјев да разговарамо о проблемима - истакла је Кузмановић-Василић и нагласила да се у Центру тренутно школује 169 ученика, док њих 45 живи у интернату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана