Робот из Швајцарске у јуну стиже у Бањалуку

Милијана Латиновић
Робот из Швајцарске у јуну стиже у Бањалуку

Бањалука - Породице дјеце са потешкоћама у кретању широм Републике Српске све су ближе испуњењу највећег сна - да њихови малишани уз помоћ робота закораче у срећније дјетињство, јер би већ крајем идућег мјесеца савремена опрема за рехабилитацију требало да стигне из Швајцарске.

Потврдила је то јуче за “Глас Српске” савјетник директора Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” Сњежана Новаковић-Бурсаћ, нагласивши да је завод 3. маја потписао уговор са компанијом “Итал груп” из Сарајева која је добављач опреме произвођача “Хокома” из Швајцарске.

- Ријеч је о произвођачу који најсавременијом опремом снабдијева све референтне центре у Европи који имају роботику. Рок испоруке опреме је 50 дана од дана потписивања уговора и наруџбенице. Већ идући мјесец требало би да добијемо четири различита уређаја, од којих су два намијењена за ход, а два за увјежбавање горњих екстремитета - истакла је Новаковић-Бурсаћ и додала да је укупна вриједност опреме 1,4 милиона марака са ПДВ-ом.

У Заводу “Др Мирослав Зотовић” не скривају задовољство што се све одвија планираном динамиком.

- Захваљујући прикупљеном новцу наручено је више опреме него што смо у старту планирали и постигнута је и повољнија цијена у односу на првобитне пројекције. На почетку смо планирали набавку два уређаја, а успјели смо да купимо четири - истакла је Новаковић-Бурсаћ.

Родитељи малишана са потешкоћама у кретању истичу да нису могли ни да наслуте да ће њихова дјеца тако брзо добити шансу за напреднији вид рехабилитације. Мајка седмогодишњег Вука из Добоја Милена Станић каже за “Глас Српске” да све наде полаже у робота, који би њеном сину требало да олакша кретање.

- Много сте ме обрадовали. Вук је недавно имао још једну операцију у Бањалуци, било је и неких компликација и коначно се опоравио. Данас се поново враћа у школску клупу. Много ће нам значити робот и не можемо дочекати да почну ти третмани - казала је Милена.

Новац за куповину савремене опреме за роботски асистирану рехабилитацију малишана прикупљен је на донаторској вечери, у склопу хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”, која је под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић одржана 23. децембра прошле године у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Највећи донатори у овој хуманитарној акцији, деветој по реду, били су кабинет предсједнице Српске и Влада Републике Србије. Осим тога, значајан износ за набавку робота обезбиједили су и грађани који су позивали хуманитарни број 1411 и сваким позивом донирали једну марку за обољелу дјецу. Током акције прикупљен је укупно 1,51 милион марака.

За осигуранике Фонда здравственог осигурања РС трошкови роботски потпомогнуте рехабилитације биће бесплатни.

 Обука

Сњежана Новаковић-Бурсаћ је истакла да након што савремена опрема у јуну стигне у Завод “Др Мирослав Зотовић” очекују и долазак овлашћених едукатора из Швајцарске.

- Они би требало да обуче наш тим, да бисмо били спремни да већ крајем мјесеца почнемо да пружамо услугу нашим малишанима - истакла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана