Ризикују здравље због изгледа

Јана Кезић
Ризикују здравље због изгледа

БАЊАЛУКА - Иако стручњаци свакодневно упозоравају на језиве посљедице нестручних третмана и естетских захвата, дешава се да становници Српске по инјекције ботокса за подмлађивање и остале видове уљепшавања тијела одлазе у козметичке салоне умјесто у здравствене установе.

Иако су странице црне хронике недавно биле преплављене текстовима о раду нестручних особа, то није упалило аларм упозорења, а рекламе за бројне третмане који захтијевају рад у здравственој установи, свакодневно можемо пронаћи и на друштвеним мрежама.

Из Инспектората РС упозорили су на то да услуге из области естетске хирургије, као што су примјена ботокса и хијалуронских филера и слични третмани, спадају у здравствене услуге и подразумијевају примјену лијекова и медицинских средстава, што је дозвољено само у здравственим установама. Како су додали, акције надзора у овој години су биле у мањем обиму, јер су сви капацитети усмјерени на контролу спровођења епидемиолошких мјера.

 - Поступали смо по пријавама оштећених лица против Удружења “Мадеротерапија” Бањалука, гдје је утврђено да су у простору удружења затечена медицинска средства чија примјена је дозвољена само у здравственој установи. У овом случају забрањено је обављање инвазивних третмана на кожи и примјена медицинских средстава, која је дозвољена само у здравственој установи, а предмет је прослијеђен Окружном јавном тужилаштву Бањалука - навели су у Инспекторату РС.

Да је у посљедње вријеме међу припадницама љепшег пола све популарнија мадеротерапија те да се такве услуге често рекламирају и на друштвеним мрежама, потврдила је и Бањалучанка, која није жељела да је потпишемо.

- Ишла сам на мадеротерапију у једном од салона и послије тога су ми се јавиле модрице и подливи. На сву срећу све је добро прошло, али ми је отворило очи да треба да пазим у чије руке се препуштам - казала је она.

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, специјалиста пластично-реконструктивне хирургије доктор Никола Барош истиче за “Глас Српске” да се све естетске процедуре морају радити у здравственим установама које имају јасно прописана правила и услове за извођење одређених процедура и интервенција.

- Усљед нестерилних услова рада може доћи до озбиљних инфекција. Неадекватно складиштени и нерегистровани материјали доводе до компликација, попут алергијских реакција, инфекција, па чак и смртног исхода - казао је Барош. Додао је да је важно знати да се ботокс поред примјене у естетици, како би се ублажиле мимичке боре на лицу и врату, може користити и у друге сврхе.

Предсједница Удружења фризера и козметичара града Бањалука Драгица Арсић потврдила је за “Глас” да су клијенти у посљедње вријеме у страху због свих негативних примјера који су се догађали.

- Људи се брину да ли су средстава која се користе приликом третмана исправна и да ли имају све атесте за исправност - казала је Арсићева.

Према њеним ријечима, тај страх се осјети, јер се људи прије третмана о свему распитују више него претходних година.

- Сматрам да поједини третмани треба да буде у склопу клинике, а не у козметичким салонима. Било да је ријеч о захватима на уснама, подизању очних капака или слично, најбоље да се сви ти третмани сједине у клиникама за естетску хирургију - закала је Арсићева.

Предсједница Удружења козметичара РС Ђурђица Голић казала је за “Глас Српске” да у салонима који пружају услуге хемијских пилинга, лифтинга бора и осталих третмана, то раде професионалци те да клијенти немају чега да се боје.

Стоматолошке ординације

Инјекције младости, како их популарно називају, све више се аплицирају у стоматолошким ординацијама и посљедњих година то је све траженија услуга.

- Да би пословни субјекат могао пружати ове врсте услуга мора бити регистрован као здравствена установа и испуњавати услове у погледу простора, кадра и опреме, које рјешењем утврђује министар здравља и социјалне заштите. У складу са наведеним, и стоматолошке амбуланте се региструју као здравствене установе - навели су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана