Резови ишчупали домове здравља из хроничног минуса

Драгана Келеч
Резови ишчупали домове здравља из хроничног минуса

Бањалука - Ембарго на пријем радника, ниже плате и мањи трошкови на свим пољима, али под условом да не штете пацијентима, рецепт је за позитивно пословање у здравству који је лани 21 дому здравља у РС помогао да годину заврши у плусу.

Тим начином рада водили су се домови здравља Бањалука, Лакташи, Србац, Мркоњић Град, Челинац, Котор Варош, Шипово, Рибник, Петровац, Приједор, Нови Град, Костајница, Добој, Теслић, Бијељина, Лопаре, Источно Сарајево, Пале, Рогатица, Братунац и Милићи. Из ових здравствених установа имају једногласну поруку - без рационализације трошкова нема уштеда ни позитивног пословања.

Дом здравља Приједор прошлу годину је завршио у плусу од 970.000 марака.

- Само рационализацијом и паметним пословањем у данашње вријеме можемо остварити позитиван резултат - рекла је директор приједорског Дома здравља Славица Поповић.

Дом здравља Бањалука, највећи у Српској, 2015. годину је завршио са позитивним финансијским резултатом у висини од 726.725 КМ. Мање прекорачење ставке одобрене за прописивање лијекова на рецепт у односу на раније године највише је, како истичу, утицало на остваривање тог резултата.

Према ријечима директора Дома здравља Добој Радослава Николића, ова установа је прошлу годину завршила у плусу са 332.126 марака искључиво захваљујући максималном резању трошкова.

- Смањили смо примања радника и обуставили запошљавање. Са запосленима који су нам тренутно на располагању гледамо да завршимо све послове. Смањили смо трошкове гријања и свих других енергената. Једноставно, направили смо уштеде свуда гдје је то било могуће - истакао је Николић.

Директор Дома здравља Челинац Драшко Купрешак каже да су успјели да нађу равнотежу између потреба становника и потенцијала којима располажу.

- Водили смо рационалну финансијску политику и захваљујући њој прошлу годину завршили смо у плусу од око 130.000 марака - нагласио је Купрешак.

Прије свега су рационално, како истиче Купрешак, трошили новац за набавке, а посебно када је у питању канцеларијски материјал.

- Имали смо здрав приступ у менаџменту. Не планирамо краткорочно већ дугорочно и покушавамо да примијенимо у пракси ниво обавеза договорених са Фондом здравственог осигурања. Послујемо на начин - колико има пара, толико има и музике - додао је Купрешак.

Први позитиван финансијски резултат још од 2008. године лани је остварио Дом здравља Пале. Директор те установе Владимир Лучић каже да су смањивањем свих трошкова успјели на крају 2015. године да дођу до 20.231 КМ плуса.

- Смањили смо све што смо могли смањити почевши од плата, колико нам је то било законски омогућено, до осталих трошкова. Водимо рачуна и о пријему радника. Уколико нам нови радник није потребан, не примамо га, а штедимо и захваљујући прерасподјели кадра унутар установе - истакао је Лучић.

Додаје и да су кроз повећање броја осигураника успјели да добију мало повољнији уговор са Фондом здравства, што је уз смањење трошкова донијело позитивне резултате. Ова установа и даље кубури са неуплаћеним порезима и доприносима, али се надају да ће и тај проблем ријешити. Лучић каже да је основни дуг 579.526, а да са каматама достиже 918.322 марке.

Дугови

У Фонду ПИО РС кажу да је дуг болница и домова здравља за доприносе на крају прошле године износио 76,7 милиона марака.

- То представља 18,5 одсто укупног дуга свих послодаваца према Фонду ПИО. Имајући у виду чињеницу да је дуг здравствених установа на крају 2014. године био 59,7 милиона, онда је очигледно значајно повећање - истичу у Фонду ПИО.

Према подацима Пореске управе РС, дуг здравствених установа на крају 2015. био је 49,3 милиона марака.

Домови здравља који су 2015. позитивно пословали

- Бањалука

- Лакташи

- Србац     

- Мркоњић Град  

- Челинац 

- Котор Варош    

- Шипово 

- Рибник   

- Петровац - Дринић

- Приједор

- Нови Град

- Костајница     

- Добој    

- Теслић   

- Бијељина

- Лопаре   

- Источно Сарајево

- Пале      

- Рогатица

- Братунац 

- Милићи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана