Размјена знања о третману пријевремено рођених беба

Д. К.
Размјена знања о третману пријевремено рођених беба

Бањалука - Радионица са темом "Нове неуропротективне стратегије и ултраране интервенције у неонатологији" одржана је у амфитеатру Медицинског факултета Бањалука, а учесницима су приближена свјетска искуства из те области.

Предавања су одржали директор Института за неонатологију из Београда прим. др Милица Ранковић-Јаневски и медицинска сестра Маја Радовановић. Практичну примјену демонстрирала је медицинска сестра Мира Роксандић, која је интернационални инструктор беби масаже.

Ранковић-Јаневски је истакла да је ријеч о радионици која се односи на нове неуропротективне стратегије које су у свијету актуелне у неонатологији.

- Савремена наука је доказала да осим технологије и савремених медикамената постоје додатне мјере које је потребно примијенити да би ризично, пријевремено рођена и нарочито болесна дјеца, не само преживјела већ касније имала добар сензомоторни развој, без кашњења и развојних дефицита - истакла је Ранковић-Јаневски.

Шеф интензивне његе и терапије Клинике за дјечије болести Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука прим. др Весна Новаковић је изразила велику захвалност за досадашњу сарадњу са Институтом за неонатологију из Београда. Изразила је наду да ће бити настављена размјена искустава са колегама, који су велики професионалци у овом домену.

Радионици, која је организована уз подршку фармацеутске куће "AbbVie" присуствовали су љекари и медицинске сестре из Клинике за дјечије болести, Клинике за гинекологију и акушерство и терапеути из Службе клиничке рехабилитације Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана