Ратари се коцкају приносима кукуруза

Јана Кезић
Ратари се коцкају приносима кукуруза

БАЊАЛУКА - Сјеме кукуруза ове године скупље је и до 40 одсто у односу на лани, због чега ће поједини произвођачи знатно смањити сјетвене површине, док ће други посегнути за јефтинијим варијантама које не гарантују добре приносе.

У пољопривредним апотекама широм Српске кажу да су цијене сјемена кукуруза више него лани, а најјефтинији је бањалучки.

- Паковање од 25.000 зрна лани је коштало 68 марака, а сада је 98 КМ. Највише се купује “земун поље”, чија је цијена 25.000 зрна са око 90 отишла на 110 КМ и 115 КМ - рекли су у једној приједорској пољопривредној апотеци.

Додали су да је “пионир кукуруз” тренутно најскупљи и да 25.000 зрна кошта 140 марака, а прошле године је био око 90 марака.

Ратари кажу да ће због поскупљења сјемена овог прољећа сијати она јефтинија, иако је њихов квалитет непоуздан и не обећава добар род.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да су одређене сјеменске куће веома подигле цијену сјемена кукуруза те истакао да та поскупљења нису оправдана.

- Високе цијене не иде у прилог ни њима, ни произвођачима. Не мислим да ће произвођачи смањити усјеве, него ће се одлучити за оне хибриде и сјеменске куће које нуде нешто повољније цијене сјемена - рекао је Маринковић додајући да су неповољне временске прилике у току прошле године ограничиле сјеменске куће са количинама квалитетног сјемена.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић каже да људи морају посијати оно што је узорано па ће тако у Семберији кукуруз бити посијан на површини већој од 20.000 хектара.

- Цијена минералног ђубрива је у благом паду, али је зато сјеменска роба скупља. Површине под усјевима ће остати исте као лани, али је мањи сточни фонд. Људи ће посијати онако каку буду могли и морали, а што се тиче приноса немамо велика очекивања - рекао је Бакајлић.

Протекле двије године су, каже, биле сушне, смањен је сточни фонд, цијене свега су отишле у небо, због чега су семберски пољопривредници веома незадовољни.

С друге стране пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац за “Глас Српске” каже да ће кукуруз сијати на мањим површинама у односу на прошлу годину и до чак 40 одсто, јер је суша лани кумовала приносима који су били слаби.

- На јесен је посијано доста жита, јечма, зоби и пшенице и то ће надокнадити то што се сије мање кукуруза - рекао је Бањац.

Додао је да је у производњи ипак највећа ставка гнојиво те истакао да је регрес за дизел гориво од велике помоћи.

Очекивања

Влада Српске на посљедњој сједници разматрала је план прољећне сјетве. У информацији је наведено да је због глобалне суше лани значајно смањена производња сјемена кукуруза, што је утицало на значајан пораст цијене. Очекују се приноси од шест до седам тона по хектару, али их временски услови ове године могу значајно кориговати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана