Радници заштићени још два дана

М. Ми.
Радници заштићени још два дана

Бањалука - Општи колективни уговор у Републици Српској важи до понедјељка, а социјални партнери нису одржали ниједан састанак како би усагласили шта ће бити са радничким правима послије тога.

Иако је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић раније најавио да ће јуче одржати састанак са послодавцима и синдикатима, то се није десило.

- Разговора са социјалним партнерима за сада нема. Могуће је да данас или пак за викенд одржимо састанак са послодавцима и синдикатима у вези са колективним уговором - казали су у Министарству рада.

Савановић је рекао да ако не буде постојала сагласности социјалних партнера, Влада РС ће сходно Закону о раду одредити одредбе општег колективног уговора.

Представници послодаваца и радника потврдили су да нису добили позив Владе РС на нове разговоре.

- Ми смо спремни да сједнемо за сто и да разговарамо. Међутим, изгледа да нема никакве воље да се организује састанак и да видимо шта ће бити са радничким правима послије понедјељка - казали су представници радника.

Општи колективни уговор престао је да важи 20. априла ове године, када је истекао рок из новог Закона о раду да буде дефинисан нови. Како би радничка права остала заштићена, Влада РС је крајем априла донијела одлуку о продужењу важења општег колективног уговора до 30. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана