Путници принуђени да сатима стоје у аутобусу

Милијана Латиновић
Путници принуђени да сатима стоје у аутобусу

Бањалука - Путници на међуградским линијама често су принуђени да сатима стоје у аутобусу, иако су платили карту, јер нема слободног сједишта.

Захваљујући неодговорним превозницима и службама на аутобуским станицама дешава се да путници стоје током вишесатног путовања на релацијама дугим и више од стотину километара. Осим исцрпљујућег стајања током вожње им је угрожена и безбједност. Колики немар влада у међуградском превозу показују неријетке ситуације да у аутобусу стоји готово подједнак број путника колико их и сједи.

Дуго стајање у препуном аутобусу искусио је читалац "Гласа Српске" на релацији Бањалука - Дервента.

- Често путујем на овој релацији и готово редовно сам принуђена да стојим. Већ неколико пута ми се дешава да стојим у аутобусу цијелим путем од Дервенте до Бањалуке, иако уредно платим карту на аутобуској станици - испричао је наш саговорник.

Додао је да приликом посљедњег путовања готово нико од путника који су ушли у Дервенти није имао мјесто да сједне.

- Било нас је више од 20 и сви смо купили карту на аутобуској станици. Од других путника смо чули да неки стоје и дуже од нас - казао је овај путник.

Помоћник министра за друмски саобраћај у Министарству саобраћаја и веза РС Наташа Костић је истакла да није дозвољено да путници стоје на међуградским линијама.

- Према важећим прописима на аутобуским линијама до 500 километара превоз се може вршити аутобусом који има регистрована само мјеста за сједење - појаснила је Костићева.

Истакла је да превозници могу да приме искључиво онолико путника колико у аутобусу има регистрованих мјеста за сједење или стајање.

- Аутобусима који имају регистрована и мјеста за стајање може се обављати превоз унутар јединице локалне самоуправе и на релацији дужине до 60 километара - додала је Костићева.

Републичка саобраћајна инспекција је у области надзора друмског саобраћаја у првих девет мјесеци ове године извршила 596 контрола у којима су контролисани аутобуски превозници, аутобуске станице, станице техничких прегледа и други субјекти. Неправилности које су инспектори најчешће констатовали тичу се недостатка легитимације за возача, недостатка путног налога и поштовања реда вожње. Главни републички саобраћајни инспектор Данислав Драшковић истиче да нису до сада имали притужбе путника који су купили карту, а стајали у аутобусу.

- Када је ријеч о међуградском саобраћају, то може бити риједак и појединачан случај и до сада нам се нису обраћали путници са жалбом да су купили карту, а морали да стоје - казао је Драшковић.

Прописи за возаче

Прописима је регулисано и да возач не смије бити под утицајем алкохола, лијекова или других опојних средстава којима може бити умањена његова способност за рад. За вријеме вожње возач се мора придржавати прописане брзине, тачности поласка са полазне станице и доласка на поједина стајалишта према реду вожње. Осим тога возач се мора придржавати и правила рада аутобуске станице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана