Произвођачи спремни да спусте марже

Анита Јанковић Речевић
Произвођачи спремни да спусте марже

БАЊАЛУКА - Представници трговачких ланаца, произвођача и добављача који послују у Српској покушаће данас заједно са надлежнима осмислити модел пословања који би омогућио пад цијена производа, а да би се то могло и обистинити, показује пулс привредника који су спремни да се одрекну дијела зараде како би грађани што лакше поднијели терет кризе.

Као одговор на инфлацију и константна поскупљења робе Министарство трговине и туризма Републике Српске је почетком јуна покренуло кампању “Друштвено одговорни”, коју су подржали трговачки ланци широм Републике у којима су грађани могли пазарити бројне артикле широке потрошње по нижим цијенама. Како би отишли корак даље, али и пратили активности у вези са снижавањем цијена производа за којима су посегли у Србији и Хрватској, у ресорном министарству су одлучили да о снижавању маржи, осим са трговцима, разговарају и са произвођачима и добављачима.

- Прва етапа кампање “Друштвено одговорни” показала се као добар потез и сада желимо наставити у том правцу, односно да проширимо обухват. Осим трговаца, циљ је укључити и произвођаче и добављаче који послују на подручју Српске као вид подршке и помоћи грађанима да лакше преброде ова кризна времена. Србија и Хрватска нису урадиле ништа ново у односу на нас - рекао је за “Глас” министар трговине и туризма РС Денис Шулић.

Он је нагласио да је подршку пројекту дао предсједник РС Милорад Додик позвавши привредне субјекте да буду дио ове друштвено одговорне кампање.

- На Влади Српске је да креира мјере подршке привреди Српске, а залагаћу се да посебан фокус буде на онима који су били друштвено одговорни и да их као држава награди за то - рекао је Шулић.

Директор бијељинске Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Стево Филиповић каже да ће се одазвати састанку и помоћи колико могу без обзира на изузетно тешку ситуацију у пословању.

- Извозимо између 75 и 90 одсто укупне годишње производње и за ино-тржиште смо већ подигли цијене, а артикле који остају на домаћем тржишту продаваћемо по прошлогодишњим цјеновницима. Како бисмо подржали акцију ресорног министарства урадићемо додатну калкулацију и дати све од себе да још снизимо цијене за потрошаче у Српској - навео је Филиповић.

Подршку кампањи пружиће и Месна индустрија “Тривас” из Прњавора.

- Увијек смо подржавали све друштвено корисне акције, тако ће бити и овај пут. На састанку ћемо рећи своје мишљење, односно да треба добро анализирати ко има највеће марже у читавом ланцу. Спремни смо да своје марже на одређеним производима које конзумирају шире народне масе смањимо - рекао је власник компаније “Тривас” Немања Васић.

Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје каже за “Глас” да није у могућности присуствовати састанку јер је на годишњем одмору, те да у овој години уопште нису подизали цијене својих производа.

- Напротив, било је појефтињења. Из мјесеца у мјесец одређене производе смо стављали на акције, неки се продају по трајно ниским цијенама, а како ће даље ићи, не знам - истакао је Вукоје.

Компанија “Фрукта трејд” из Дервенте већ је дио кампање, а у плану имају и подршку моделу снижавања цијена који буде договорен на састанку.

- Питање је веома комплексно, прије свега јер трговачки ланци у БиХ имају далеко мање марже него што имају колеге у окружењу. На примјер, у Србији је маржа 26 одсто, Хрватској 29, Словенији 31, а код нас од 14 до 16 одсто, тако да је лако у Србији спустити пар процената кад имају од чега. Код нас би то могло довести у питање профитабилност пословања, инвестиције, али сам као послодавац сагласан да се мора разговарати о снижавању цијена и тражити рјешења. План се мора добро разрадити - рекао је за “Глас” власник “Фрукта трејда” Душко Рељић.

Генерални директор компаније “Зворничанка” у склопу које послују “З маркети” Нинослав Рашковић каже да су се први прикључили акцији “Друштвено одговорни” те да су и даље дио те акције.

- Сваког мјесеца имамо ниже цијене за минимално 100 производа и наше пословање показује да су нам купци захвални - навео је Рашковић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана