Програмирање драже од права и грађевине

Милијана Латиновић
Програмирање драже од права и грађевине

Бањалука - Програм “ИТ преквалификације” високообразованих у Републици Српској улази у завршницу, а полазници којима ће стечена знања одшкринути врата бројних компанија већ сада истичу да им је програмирање драже од занимања која су била њихов први избор и на која су потрошили године.

Међу 100 оних који су у информационим технологијама препознали шансу да коначно дођу до запослења је и Прњаворчанка Слађана Топић-Јовановић. Послије три године на бироу препознала је прилику да научи нешто ново. Колико је упорна свједочи чињеница да се на обуку у Иновациони центар Бањалука вратила свега 15 дана након порода.

- По занимању сам дипломирани правник. Кратко сам радила у струци, а провела сам скоро три године на бироу. Овај пројекат ми се учинио као веома добра прилика да научим нешто ново и коначно добијем посао. Задовољна сам свиме што смо научили и могу рећи да ми је програмирање много драже од права - рекла је Топић-Јовановић.

Задовољство због свега наученог не скрива ни Бањалучанин Саша Ољача, који је по занимању грађевински инжењер.

- Задовољан сам организацијом програма, предавачи се истински труде да нам све објасне. Раније нисам имао много додира са информационим технологијама и том терминологијом, али сам успио све да научим - рекао је Ољача и додао да очекује да ће по завршетку програма добити посао у некој ИТ компанији.

Координатор пројекта Божана Ћорда истиче за “Глас Српске” да је веома задовољна трудом и залагањем свих учесника, за које већ сада каже да су постигли огроман успјех.

- Теоријска настава је при самом крају, остале су нам још двије седмице. Учесници тренутно слушају предавања о тимском раду у компанијама како би били спремни да 4. новембра уђу у компаније у којима ће се одвијати практични дио програма - рекла је Ћорда и додала да је у пројекат укључено 30 компанија. Ћорда је појаснила да су учесници подијељени у шест група и да ће свака група имати праксу у компанијама које се баве баш тим врстама посла, од развоја мобилних апликација, линукс и мрежних система, развоја веб-апликација и слично.

- Циљ нам је да кандидате спојимо са одговарајућим компанијама у којима би они усавршили знање и вјештине и добили посао - додала је Ћорда.

Истакла је да је већини полазника, који су се школовали за нешто сасвим друго, много појмова било потпуно непознато и да је требало времена да све савладају.

- Многи нису знали гдје се који знакови налазе на тастатури. Много је програмских знакова који се не користе свакодневно, па је требало времена да се то све слегне. Међутим, уз много труда и рада напредак је изузетан. Примјера ради, у групи мобилних апликација било је оних који о томе нису знали апсолутно ништа, а већ сада презентују апликацију коју су сами направили и која заиста ради - казала је Ћорда. Додала је да осим редовних предавања са професорима, полазници имају сале у којима свакодневно вјежбају.

Пилот пројекат “ИТ преквалификација” осмишљен је с циљем обуке 100 високообразованих особа које се налазе на списку незапослених републичког Завода за запошљавање. Новац за реализацију пројекта обезбиједили су Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Завод за запошљавање РС. Већина кандидата који пролазе ову обуку завршили су друштвене науке, а међу њима има инжењера, историчара, социлога, па чак и новинара.

 Сертификати

Божана Ћорда је истакла да је додјела сертификата полазницима планирана за 3. децембар.

- Након тога показаће се стварни резултати програма. Неки ће одмах добити посао, неки вјероватно уговоре на мјесец или два, па ћемо видјети како ће се све даље одвијати - појаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана