Принудно наплаћено 70 милиона марака

Марина Чигоја
Принудно наплаћено 70 милиона марака

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ принудно је у првих девет мјесеци ове године наплатила 70 милиона марака.

У УИО су истакли да се дио, односно 43 милиона КМ односи на дуговања за ПДВ, која су наплаћена по основу 39.990 налога за принудну наплату које је издала Управа. Поред тога, издато је и 366 налога за принудну наплату дуга по основу акцизе и наплаћено 1,8 милиона КМ, те 697 налога по основу царинског дуга од 2,1 милион КМ.

- Са рачуна у банкама УИО је за девет мјесеци 4.702 пута једнократном запљеном наплатио 6,7 милиона КМ дуга, а уз то смо обуставили трансакције са рачуна код 1.405 обвезника, односно блокирали рачун до наплате дуга од 10,1 милион КМ - истакао је начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић. Додао је да је УИО у 167 случајева заплијенио ненаплаћена потраживања код неких дужника и по том основу наплатио два милиона КМ.

УИО је у току ове године наплатио и седам милиона КМ код обвезника који су имали одгоду плаћања дуга у ратама. Да би добили ту могућност они су морали осигурати плаћање тог дуга и то су најчешће радили на начин да су дали у залог своју имовину.

- Поједини обвезници нису плаћали доспјеле рате дуга на вријеме па је УИО покренуо извршни поступак с циљем да се имовина дата у залог прода, па су у том тренутку ти обвезници измирили дуговања. То је био случај код обвезника "Топлане Сарајево", Фабрика воде Бањалука, "Коњиц транс" - рекао је Ковачевић.

У плану рада УИО за наредну годину наведено је да ће посебна пажња бити посвећена наплати дуговања за индиректне порезе. Истиче се да ће, с циљем побољшања наплате дуговања, класификовати дужнике по висини и врсти дуга и периоду дуговања, а биће утврђено и да ли су дужници престали да раде или су у поступку стечаја или ликвидације.

- У 2015. биће интензивиране мјере принудне наплате, нарочито оне које су у претходном периоду дале боље финансијске ефекте. Биће интензивирани и пљенидба новчаних средстава и обустава трансакција преко рачуна у банкама, пљенидба ненаплаћених потраживања дужника и продаја некретнина на којима је УИО уписао хипотеку првог реда, као и пљенидба и продаја покретне имовине - наводи се у плану и додаје да ће бити интензивирана и сарадња са Тужилаштвом БиХ с циљем процесуирања дужника за индиректне порезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана