Пријава за порез по одбитку од сад електронским путем

РТРС
Пријава за порез по одбитку од сад електронским путем

Бањалука - Пореска управа Српске олакшала је процедуре посебно привредницима, који пријаву за порез по одбитку, такозвани образац 1002, могу овјерити и електронским путем.

Од Пореске управе треба да затраже електронски сертификат. Они који су то већ учинили, кажу, уштедјели су вријеме и смањили трошкове. 

Пореска управа, као један од носилаца електронске сертификације у Српској, својим корисницима електронске сертификате издаје бесплатно. Пријава пореза по одбитку, такозвани образац 1002 најкомплекснија је пореска пријава, у коју је непходно унијети тачне податке, јер је ријеч о пријави на основу које корисник дохотка остварује права код Фонда социјалног и пензијског осигурања.

- До сада су порески обвезници прије издавања електронског потписа морали да доставе папирни примјерак у Пореску управу Републике Српске да би верификовали подношење пријаве. Од сада порески обвезници, који су корисници електронског сертификата за електронски потпис, могу да електронски потпишу и пошаљу ту пријаву - истиче Перса Паић, директор Пореске управе.

Борис Филиповић из једног од бањалучких књиговодствених бироа каже да ће им то уштедјети вријеме и олкашати посао, јер више нема потребе да сваког мјесеца због овјере одлазе у Пореску управу.

- Комитенти више нису у дужности да долазе сваки мјесец да дају потписе да би ми то пријављивали, а и нама је лакше што не морамо да долазимо у Пореску управу да подносимо пријаве. Олакшава и то што не морамо да поднесемо пријаву до 16 часова, већ можемо у било које доба дана - каже Филиповић.

У Пореској управи кажу да је ово само почетак електронске комуникације са корисницима. Управо образац 1002, најважнија је пореска пријава. До краја године најављују подношење пореских пријава за републичку, комуналну и боравишну таксу, а од сљедеће године, радиће кажу и на електронској форми пријаве за порез на добит и остале накнаде. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана