Превентивни преглед спасава живот

Срна
Превентивни преглед спасава живот

Бањалука - Повишен крвни притисак, ниво шећера и масноће у крви, пушење, недовољна физичка активност, гојазност и неправилна исхрана су фактори на које се може утицати и смањити настанак можданог удара за 60 до 80 одсто.

Рекао је то предсједник Удружења неуролога РС и начелник Клинике за неурологију УКЦ-а Синиша Миљковић током јучерашњег обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара, поводом којег су љекари и медицинско особље УКЦ РС на Тргу Крајине у Бањалуци бесплатно мјерили крвни притисак, ниво шећера у крви, радили скрининг на постојање неправилног срчаног рада, те дијелили летке о симптомима можданог удара и начинима његове превенције.

- Ми смо једна од земаља са највећим бројем можданих удара, са око 4.500 нових удара годишње - истакао је Миљковић.

В.д. генералног директора УКЦ РС Владо Ђајић истакао је потребу да се што више указује на опасности које носи мождани удар како би што више грађана одлучило да обави превентивни преглед крвних судова врата и главе.

- Руководство УКЦ-а Српске улаже максималне напоре за превенцију свих обољења и увођење нових дијагностичких и терапијских процедура. Сваке године спроводимо и пројекте бесплатних прегледа грађана РС који се реализују уз подршку предсједника Српске Милорада Додика - напоменуо је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана