Превенција и рано откривање карцинома најбоља инвестиција у здравству

СРНА
Превенција и рано откривање карцинома најбоља инвестиција у здравству

БАЊАЛУКА - Превенција и рано откривање карцинома плућа, али и других који се могу открити попут меланома, рака дојке, грлића материце, дебелог цријева била би најбоља инвестиција у здравственом систему, рекао је пулмолог са Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Мирко Станетић.

Станетић је истакао да би се откривањем болести у раној фази могли излијечити обољели, те да превенција и рано откривање доноси вишеструке бенефите.

Он је указао да је народ поприлично инертан када је ријеч о одласку код љекара, да је то потребно и законски уредити или на неки други начин ријешити, те уз помоћ медија масовно подизати свијест о значају превенције.

"Моја болест није само мој проблем већ и проблем моје породице, друштва и здравственог система, цијелог друштва и зато треба да будем одговоран и чешће ићи на систематске прегледе, односно прегледе који би могли да открију болест у зачетку", рекао је Станетић новинарима у Бањалуци гдје је одржан округли сто поводом 4. фебруара - Свјетског дана борбе против рака.

Осврћући се на карцином плућа, Станетић је истакао да је пушење дуванских производа један од сигурних доказа оболијевања, најчешће од карцинома плућа.

"Пушење удружено са аерозагађењем или само аерозагађење које траје данима или мјесецима и те како изазива болести респираторног тракта, али и карцином плућа за који нисмо сигурни зашто у свим случајевима настане", рекао је Станетић.

Он је навео да је на основу генетике тих тумора откривено да се код појединих болесника јављају необичне мутације за које се раније није знало.

Станетић је истакао да постоји нова грана медицине која се зове генетика карцинома, која ће сигурно потврдити тезу да и аерозагађење и те како утиче на настанак малигних болести.

Начелник Клинике за онкологију у УКЦ-а Републике Српске Зденка Гојковић изјавила је да је све више младих који обољевају од карцинома дојке, наводећи да је јуче најмлађи пацијент била двадесетпетогодишња дјевојка обољела од карцинома дојке.

"Имамо и млађих који су обољели од других малигнитета, а ту су малигнитети тестиса и саркоми меких или тврдих ткива који погађају млађе доби од 20 до 30 година. Други малигнитети су код људи средње и старије доби. Овдје не говоримо о педијатријској популицији", рекла је Гојковићева новинарима.

Према ријечима предсједника Удружења пацијената обољелих од меланома Републике Српске Јасминке Средојевић у Републици Српској годишње од меланома оболи 90 пацијената, додавши да се током епидемије вируса корона тај број и повећао.

Средојевићева је истакла да су циљеви удружења пружање психо-социјална помоћ обољелим од меланома, као и члановима њихових породица, подизање свијести о овом обољењу од којег све више обољевају и млађи од 30 година, те едукација дјеце, омладине и одраслих.

Она је истакла да је највећи проблем пацијената обољелих од меланома недовољна количина терапије за све пацијенте.

"Лијекови су јако скупи, људи се налазе на листама и чекају по шест мјеседи и више, понеки пацијенти се одлучују да сами купују лијекове који за 21 дан терапије коштају 6.000 евра", рекла је Средојевићева.

Члан удружења "Диши за живот" Слободан Дакић, који болује од рака плућа, наводи да је рак плућа у посљедње вријеме веома често обољење, нагласивши да су проблем скупе терапије и адекватни лијекови, што за 20 дана кошта око 3.000 КМ.

Предсједник Савеза жена обољелих од карцинома дојке "Искра" Сузана Кекић навела је да је циљ данашњег округлог стола побољшање услова лијечења онколошких пацијената, подсјетивши да је сутра Свјетски дан борбе против рака, те да ће на пригодан начин на Тргу Крајине бити и обиљежен.

"Дијелићемо брошуре како би се свијест о овој болести подигли на виши ново", рекла је Кекићева.

Она је истакла да је фокус на увођење скринига, што би знатно смањило и на вријеме открило болест, нагласивши да је рано откривен карцином 99 одсто изљечив.

Кекићева је указала да од карцинома дојке, нажалост, оболијева све млађа популација, додавши да у Удружењу имају и дјевојке од 20 и нешто година које су оперисале карцином дојке.

"У Центру за дојку у прошлој години је оперисано 230 жена, то је само Бањалука, болест је у порасту и не бира године", рекла је Кекићева.

Округли сто поводом Свјетског дана борбе против рака организовали су Удружење "Искра", Удружење "Диши за живот" и Удружење пацијената обољелих од меланома Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана