Преминуо врсни математичар академик Војислав Марић

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Академик Војислав Марић, редовни члан Одјељења за математику, физику и гео-науке Српске академије наука и умjетности (САНУ), преминуо је у Новом Саду у 91. години.

Марић је преминуо јуче, а оставио је значајан траг у области математичке анализе, те много допринио и развоју наставе и научног рада из области математике на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, саопштено је из САНУ.

Из САНУ су истакли да је његов одлазак велики губитак за ову институцију и свеукупну српску науку. Марић је дипломирао на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду 1952. године, а докторирао на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву 1957. године.

За свој рад је награђен Повељом са плакетом новосадског Универзитета 1955. године и захвалницом Факултета 2000. године. Својим идејама и залагањем снажно је допринио развоју Факултета техничких наука, који је од скромног Машинског факултета постао један о највећих и најзначајнијих факултета у Србији.

Био је секретар Огранка САНУ у Новом Саду (1993-2015), члан Комисије за издавачку дјелатност САНУ, Комисије за Статут и Савјета Галерије САНУ, Европске академије наука и умјетности у Салцбургу и Академије нелинеарних наука из Москве, члан Друштва математичара Србије, Америчког математичког друштва и Европског математичког друштва.

Академик Марић је био гостујући професор на више универзитета у свијету, а у Српској енциклопедији и Српском биографском рјечнику био је уредник струке (математика, физика, астрономија).

Рецензирао је радове за више међународних часописа, а био је и члан Уређивачког одбора едиције "Сабрана дјела Јована Карамате". Марић је носилац Октобарске награде Новог Сада (1971), Награде ослобођења Војводине (1989), Повеље са плакетом и Награде за животно дјело Удружења универзитетских професора и научника Србије (2002).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана