Љекари упозоравају грађане Српске: "Ранисан" и "ранитидин" избаците из кућних апотека

Милијана Латиновић
Љекари упозоравају грађане Српске: "Ранисан" и "ранитидин" избаците из кућних апотека

БАЊАЛУКА - Апотеке широм Републике Српске и БиХ повукле су са полица лијекове за желудац "ранисан" и "ранитидин" због сумње да садрже супстанцу која може бити канцерогена, а љекари апелују на грађане да не користе спорне медикаменте уколико их имају у кућним залихама.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ саопштила је да се са тржишта повлаче лијекови "ранисан" од 150 милиграма, паковање од 30 таблета, као и таблете "ранитидин" од 150 милиграма, паковање од 20 таблета, те шумеће таблете "ранитидин" од 75 и 150 милиграма, као и медикамент "ранобел" од 150 милиграма. Са тржишта су повучене и све серије лијека "Ранибос". Медикаменти за желудац повучени су и са тржишта Србије, Црне Горе и Хрватске по препоруци Европске агенције за лијекове због сумње у неисправност активне супстанце "ранитидин", индијског произвођача "Saraca Laboratories Ltd." јер је анализама установљено да та супстанца садржи Н-нитрозодиметиламин (НДМА) који може бити канцероген. У Агенцији за лијекове БиХ истакли су да је "ранитидин" присутан на тржишту већ 40 година.

- Ове мјере су корак даље по питању сигурности лијека, нарочито јер је у питању потенцијални, а не потврђени канцероген код људи - навели су у Агенцији. Додају да се лијекови који садрже "ранитидин" широко примјењују код пацијената са стањима као што су жгаравица и желучани улкуси како би се смањило стварање желучане киселине.

- На нашем тржишту доступни су и други лијекови који се користе за ова стања а међу њима су и они који се издају без рецепта - истакли су у Агенцији.

У продајним објектима "Моја апотека" у Бањалуци истичу да су након што су добили обавјештење спорне лијекове повукли из продаје.

- Важно је да грађани знају да у продаји постоје адекватни замјенски лијекови који се не разликују ни по цијени - навели су у тој апотеци.

Спорне медикаменте које су грађани у Српској често користили и куповали и без љекарског рецепта, повукла је и апотека "Мајевица" у Бијељини.

- Грађанима који дођу и траже те лијекове објаснимо да се више не користе и упутимо породичном љекару да траже замјенску терапију - истакли су у тој апотеци.

Интерниста гастроентеролог у Болници "Др Младен Стојановић" у Приједору Едгар Иглић каже за "Глас Српске" да су се поменути спорни лијекови често користили због болова у желуцу, мучнине и осталих тегоба, те је апеловао на грађане да их избаце из употребе уколико их имају у кућним апотекама.

- Много чешће сам пацијентима прописивао лијекове из друге групе који су много ефикаснији и доступни на тржишту по скоро истим цијенама. "Ранисан" и "ранитидин" су нам служили углавном као суплементи у лијечењу. Међутим грађани су склони томе да одређену терапију узимају на своју руку - казао је Иглић. Он истиче да је евидентно да су амбуланте пуне пацијената који имају одређене желучане тегобе.

- Доказано је да тумори желуца настају због стила живота, исхране и генетике. Тешко је рећи да ли су та обољења у вези са узимањем неких лијекова, али је добро да уколико постоји сумња на то, лијек на вријеме буде избачен из употребе - истакао је Иглић.

Фармацеутски отпад вратити у апотеке!

Фармацеути упозоравају грађане да не бацају у смеће лијекове који су повучени из употребе, уколико их имају у домаћинствима.

- Лијекове који се не користе, којима је истекао рок трајања, али и сав остали фармацеутски отпад грађани могу вратити у апотеке - навели су у апотекама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана