Повећање акциза важан елеменат реформске агенде

Срна
Повећање акциза важан елеменат реформске агенде

Бањалука - Предложено повећање акциза на гориво важан је елеменат реформске агенде, а која је битан дио европског пута БиХ, поручено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Портпарол Делегације ЕУ Јамила Миловић Халиловић рекла је да су приходи од предложених акциза намијењени директно за путеве и ауто-путеве, како бис е обезбиједила потребна модернизација комплетне транспортне инфраструктуре, те безбједнији, бржи и поузданији ауто-путеви.


Она је истакла да су такве мјере кључне и за промоцију економског раста БиХ, а да ће повећани приходи из прикупљених средстава омогућити и задуживање код Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ и других међународних институција, пише "Еуроблиц".

Једна од посљедица неусвајања ове мјере наредне седмице било би и кашњење у ММФ-овој ревизији аранжмана, иницијално планираној крајем априла, што ће захтијевати нове преговоре о одређеним аспектима аранжмана.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на хитној сједници заказаној за сриједу, 5. април, требало би да се изјасни о захтјеву Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку сета закона чије је усвајање услов за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом - приједлога закона о измјенама и допунама закона о акцизама у БиХ, закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода по хитном поступку, те закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Измјенама закона о акцизама повећавају се акцизе на гориво за 15 фенинга, од којих је 10 намијењено за изградњу ауто-путева, а пет за изградњу путева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана