Потписан уговор за набавку вакцина против вируса корона

Срна
Потписан уговор за набавку вакцина против вируса корона

САРАЈЕВО - Завод за јавно здравство Федерације БиХ (ФБиХ) потписао је, на основу овлаштења федералне Владе, Уговор о директној набавци 500.000 доза кинеских вакцина "синофарм" против вируса корона.

Влада ФБиХ се на данашњој сједници у Мостару упознала о информацији Завода о спровођењу поступка испитивања тржишта, обављеним преговорима са произвођачима вакцина или овлаштеним заступницима у периоду од 2. до 9. јуна.

У информацији је наведено и да је у ФБиХ до сада примијењено 164.780 вакцина, од чега је првом дозом вакцинисано 134.299, а другом 30.481 грађана, саопштено је из федералне Владе.

За све који су примили прву, обезбијеђена је и друга доза вакцина.

У периоду од 8. марта до 6. јуна Заводу за јавно здравство ФБиХ стигло је укупно 269.207 вакцина.

Федерална влада усвојила је Нацрт програма јавних инвестиција ФБиХ за период од 2022. до 2024. године, који обухвата укупно 126 пројеката.

Међу пројектима одобреним у трогодишњем периоду су изградња ауто-пута на Коридору "Пет це" на дионицама Озимице-Поприкуша (440.407.500 КМ) и Путниково брдо-Медаково (167.892.880 КМ), те поддионица Мостар југ-Квањ, дионица Југ-Звировићи (78.134.963 КМ).

Влада ФБиХ је утврдила и по скраћеној процедури усвајања Парламенту ФБиХ упутила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Пореској управи ФБиХ, чији је примарни циљ усаглашавање његових норми са Законом о унутрашњем платном промету, Законом о прекршајима и Законом о платама и накнадама у органима Власти ФБиХ.

Једна од новина је брисање прекршајних одредби у важећем закону које се односе на учеснике у платном промету - банке, јер је то прописано одредбама Закона о унутрашњем платном промету.

Федерална Влада је утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о извршном поступку, како би његове одредбе биле усаглашене са одлукама Уставног суда БиХ из 2010, 2017. и 2020. године, закључком Дома народа Парламента ФБиХ из 2016. године, као и закључком Владе ФБиХ из 2019. године.

Подржана је иницијатива да кредитним задужењем код Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) - Свјетске банке буду осигурана средства за реализацију Пројекта подршке запошљавању у БиХ-два - додатно финансирање у износу до 50 милиона евра, од чега се половина средстава односи на ФБиХ.

Прихваћена је и информација о овом кредиту као основи за вођење преговора, те задужена федерална министарства финансија, и рада и социјалне политике да у тим за преговоре именују овлаштене представнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана