Поскупјело гориво, шишање, тоалет-папир …

nezavisne.com
Поскупјело гориво, шишање, тоалет-папир …

Бањалука - Најзначајнија поскупљења основних животних потрепштина у РС посљедња три мјесеца одразила су се на гориву, одјећи, хигијенским производима, појединим месним производима и одређеној врсти хране, показује статистика, али и новчаници потрошача.

Према подацима Републичког завода за статистику РС, у односу на мај, када је примјетан пораст цијена већине основних ствари које су потребне домаћинству, у јуну су ниже цијене за неколико фенинга евидентиране на брашну и хљебу, воћу, поврћу, а пад цијена уочен је и на намјештају, бијелој техници и кожној обући, док су цијене комуналија и огрева остале исте.

Грађане највише брине скок цијена горива, што је и највећи предуслов за пораст свих других цијена у будућем периоду.

На примјер, литар дизела, према подацима Завода, у априлу је коштао 2,12 КМ, у мају 2,16, а у јуну 2,20 КМ, а слично је и са бензином 95 и 98, чија цијена је од априла до јуна порасла са 2,13 на 2,21, односно 2,22 на 2,31 КМ.

Подсјећамо и да је недавно поново дошло до поскупљења горива на појединим бензинским пумпама и оно је тренутно, у односу на јунске цијене, скупље за око пет фенинга по литру, што зависи од пумпе до пумпе.

Потрошаче је дочекало и поскупљење меда, који је у априлу по килограму коштао 15,93 КМ, док је у јуну његова цијена била 16,16 КМ, као и риже и пилетине за око десет фенинга.

Раст цијена уочен је и на фризерским услугама, али и на хигијенским производима као што су сапуни, шампони, пасте за зубе па и тоалетни папир.

У јунском билтену јефтинија је кафа за око 0,25 КМ, чоколада за око 0,20 КМ по килограму, као и ракија шљивовица за око 1,5 КМ по литру.

Славиша Кајкут из Удружења “Реакција”, које се бави заштитом права потрошача, каже за “Независне”, да су у својим анализама примијетили благу стагнацију раста цијена основних животних намирница, али то је, како каже, “затишје пред буру”.

“Видимо да је и у протеклих десет дана дошло до повећања цијена горива, што је свакако предуслов за поскупљења и ми можемо да очекујемо благи пораст цијена основних намирница, што је удар на потрошаче”, каже Кајкут.

Додаје да се то зове поскупљење на мала врата и изводи се полако, а потрошачи кроз догледно вријеме то и осјете на свом џепу.

Саша Тривић, власник “Крајина класа”, рекао је за “Независне” да није примијетио ниже цијене брашна у том периоду.

“Што се тиче евентуалног поскупљења, то зависи од пшенице, која је, како сам упућен, ове године лошег квалитета. Колико ће то утицати на цијену не знам”, каже Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана