Суморна статистика: Свака трећа жена у БиХ жртва насиља

ГС
Суморна статистика: Свака трећа жена у БиХ жртва насиља

САРАЈЕВО - Брат убио сестру, син убио мајку, муж убио жену - све су чешћи медијски натписи.

Насилничко понашање неријетко завршава убиством, а фемицид се и даље не дефинише као кривично дјело.

Друштвена стигма, неповјерење у систем и окрутност мушког члана породице забрањује им да говоре о насиљу и да буду заштићене. Резултат: 

Више од 50 убијених жена које су трпиле породично насиље у посљедњих седам година. 11 празних столица и 11 шољица кафе на сарајевском тргу за исто толико убијених жена само у овој години.

"Оне су све жртве породичног насиља, убијене су од стране супруга, партнера, мужа. Оно што је важно рећи је да смо ми до овог податка дошли искључиво путем медијских извјештавања од институција нисмо могле добити податке" саопштила је Медина Мујић, из Фондације CURE.

Јер не постоји таква база података нити званично вођење статистике. Већи проблем је изостанак превенције, као и мале казне за насилнике. Широм 
БиХ жене су указале на овај проблем.

"У више од 70 одсто случајева породичног насиља имамо условне осуде за ова дјела што свакако утиче на то да жртве губе повјерење у систем, губе повјерење у институције које треба да пошаљу поруку правде и одвраћа их од тога да пријављују насиље" наглашавају из Фондације Удружене жене Бањалука.

А перформансу у Сарајеву придружиле су се и дјевојчице и дјевојке из Братунца. Њих 18. Циљ је едукација нових генерација, преноси Н1.

Колико је то важно показују алармирајуће статистике: Свака трећа жена у БиХ жртва је насиља, а свака друга жена старија од 15 година искусила је неки вид физичког, психолошког или сексуалног насиља. 

Само током ове године СОС телефон за подручје бањалучке регије зазвонио је 1560 пута. 21 жена збринута је у Сигурну кућу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана