Пољопривреда пред крахом, сами више не можемо

Милан Вујић
Пољопривреда пред крахом, сами више не можемо

Градишка - Уз пароле "Увозно воће једемо, наше воћњаке крчимо", "Хоћемо развојне субвенције, а не социјалне", велики број пољопривредника из свих дијелова Републике Српске послао је јасан апел властима за спас аграра који је, како су нагласили, пао на кољена.

Бројни мљекари, воћари, узгајивачи и други пољопривредни произвођачи тракторима су из Градишке, Козарске Дубице и Приједора дошли у Чатрњу на дионицу аутопута Градишка - Бањалука, гдје су им се придружиле колеге из Семберије пристигле аутобусима.

Једногласно су затражили бољу заштиту домаће производње, те упозорили да је крајње вријеме да буде нешто учињено како незавидни положај у којем се налазе не би прерастао у потпуни крах производње.

Пољопривредници од Владе РС захтијевају да аграрни буџет за ову годину буде повећан са 60 на 97 милиона КМ, али и да Влада без одгађања измири дуговања за подстицаје за шест мјесеци прошле и два мјесеца ове године.

Предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да пољопривредници траже да им до 15. марта буде исплаћен дуг за подстицаје из прошле године у износу од 41 милион КМ, јер без тог новца неће моћи започети прољећну сјетву. Подвукли су да субвенције морају да буду усклађене са онима које имају пољопривредници у ФБиХ.

Од Савјета министара БиХ затражили су увођење плавог дизела, те заштиту домаће производње која је посебно рањива од када је овог мјесеца на снагу ступио адаптирани Споразум о стабилизацији  и придруживању.

- Ако Влада и Министарство пољопривреде у року од 30 дана не предузму конкретне мјере и не испуне ове захтјеве, ми ћемо заједно са пољопривредницима из ФБиХ организовати масовне протесте у цијелој БиХ - нагласио је Маринковић додавши да су протести посљедња линија одбране.

- Спремни смо на разговоре са надлежнима уколико нас они схвате озбиљно и позову. Спремни смо на конструктивне састанке гдје ћемо доћи до рјешења која ће бити прихватљива и нама и њима - истакао је Маринковић.

Предсједник Удружења мљекара РС Владимир Усорац рекао  је да је ово мирни скуп, скуп народа који је, како каже, организован зато што Влада РС и Савјет министара БиХ не уважавају захтјеве пољопривредника.

- Између осталог, тражимо доношење новог правилника за исплату подстицаја који би требало да буде идентичан оном у ФБиХ, те исплату дуговања на име подстицаја како бисмо могли кренути у прољећну сјетву - казао је Усорац.

Представници удружења ратара и мљекара тражили су да Влада, ако није у стању да испуни своје обавезе према њима, поднесе оставку.

Министарство

Влада РС и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одлучни су, како кажу, да се сав дуг по основу подстицаја за 2016. исплати у што краћем року и да се настави са редовним финансирањем обавеза из ове године.

- На састанку премијерке Жељке Цвијановић са пољопривредницима договорено је да се заостали дуг од нешто више од 30 милиона КМ из прошле године исплати из средстава која ће РС добити по основу клириншког дуга Русије према БиХ - рекли су у Министарству и додали да су пољопривредници приоритет у тој исплати и да им Влада неће остати дужна, као што то није била ни ранијих година.

Дио захтјева пољопривредника

- повећање аграрног буџета на 97 милиона КМ

- правична расподјела аграрног буџета

- уједначавање висине подстицаја са подстицајима у ФБиХ

- исплата дуга за подстицаје из прошле године 

- заштита домаће производње од нелојалне конкуренције

- ослобађање од плаћања ПДВ-а на сав репроматеријал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана