Подржана два пројекта младих у Прњавору

Срна
Подржана два пројекта младих у Прњавору

ПРЊАВОР - Омладинска банка Прњавор која дјелује под окриљем Фондације "Мозаик" подржала је два пројекта неформалних група младих са подручја ове општине - "Ношњама до игре" вриједности 1.300 КМ и "Бирај спорт – играј рукомет" вриједности 1.325 КМ.

Како је преостали расположиви фонд за пројекте ове банке у Прњавору 1.328 КМ данас је потписан анекс Меморандума о сарадњи између општине Прњавор и Фондације "Мозаик" о издвајању додатних средстава потребних за финансирање оба пројекта.

Директор програма Омладинска банка Жељко Пауковић каже да су кроз програм ове банке одобрени бројни добри пројекти везани за спорт, културу и све пројекте које су млади идентификовали као приоритете у својој локалној заједници.

Он каже да се на тај начин младима омогућује да буду конкретан фактор рјешавања кључних проблема.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је ова локална заједница у 2019. години потписала четворогодишњи Меморандум са Фондацијом "Мозаик" и да су почетком ове године у првом кругу потписани уговори са шест неформалних група које ће спровести пројекте на подручју локалне заједнице.

"Схватили смо да је ово одлична идеја због чега смо данас потписали анекс Меморандума и сада имамо још додатна два пројекта. Драго ми је да су млади људи препознали одређене проблеме и предложили начин за њихово рјешење", рекао је Томаш.

Он је најавио да ће наредне године бити удвостручен износ који издваја општина за овај вид подршке младима.

Члан Управног одбора Омладинске банке у Прњавору Дајана Башић каже да млади својим пројектима показују да желе бити носиоци промјена у средини у којој живе.

"Уочљива је велика ангажованост апликаната, труд и жеља да са својим пројектима прођу даље. У протеклих неколико мјесеци реакције заједнице и младих су позитивне што показује и осам пројеката који ће ове године бити реализовани у Прњавору", рекла је она.

Члан Рукометног клуба "Слога" Прњавор Миле Шљивић каже да је циљ пројекта "Бирај спорт - играј рукомет" да се дјеца из сеоских средина значајније укључе у спортске активности, конкретно рукомет.

"У клубу тренутно у пет селекција имамо око 60 активних чланова, а у наредном периоду покушаћемо да у спортским активностима ангажујемо што више дјеце са села", каже Шљивић.

Члан Градског културно-умјетничког друштва "Пронија" Прњавор Ана Сибинчић истакла је да је циљ пројекта "Ношњама до игре" да се Дјечијем ансамблу овог друштва обезбиједе нове ношње, али и да се дјеца и млади са подручја Прњавора подстакну на прикључење активностима друштва, да што више сазнају о традицији и обичајима, као и начину њиховог преношења и чувања за будуће генерације.

Општина Прњавор и Фондација "Мозаик" ће заједно у наредне четири године у складу са Меморандумом о сарадњи издвојити укупно 55.775 КМ за финансирање 23 пројекта и четири микробизниса.

На нивоу БиХ Фондација "Мозаик" је у мају повећала присуство Омладинских банака са 43 на 49 општина. Од почетка ове године подржали су 545 пројеката у вриједности од око 980.000 КМ и 55 микробизниса у износу од око 110.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана