Почиње изградња родитељске куће

Драгана Келеч
Почиње изградња родитељске куће

Бањалука - Изградња прве родитељске куће у Српској, намијењене дјеци која се лијече од малигних болести почиње овог мјесеца у Бањалуци.

Прикупљена је сва неопходна документација за добијање грађевинске дозволе, тако да први радови и изградња темеља креће већ за неколико дана.

Секретар Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић истиче да су изузетно срећни што напокон почиње градња. Каже да је на тендеру за најповољнијег извођача радова изабрана фирма "Пројект инжењеринг" из Трна и да очекују да ће радови тећи без проблема.

- Овај објекат је од вишеструког значаја. Родитељи обољелих малишана неће више морати да плаћају кирије у Бањалуци, док се њихова дјеца буду лијечила у Универзитетском клиничком центру РС - истакла је Берићева.

За изградњу куће обезбијеђено је 850.000 марака, захваљујући великом броју хуманитарних акција, чија је реализација започета захваљујући подршци предсједника РС Милорада Додика, који је крајем прошле године организовао и донаторско вече, гдје је прикупљена највећа новчана сума.

Сав прикупљени новац налази се на рачуну удружења "Искра", које ће и да води бригу о динамици радова.

- Родитељску кућу требало би да чини седам апартмана, кухиња и трпезарија, дневни боравак и играоница, те креативне радионице, у оквиру којих ће бити укључени и разговори са психологом. Они ће малишанима и њиховим родитељима помоћи да преброде све тешке тренутке током лијечења - истакла је Берићева.

Додала је да је идејни пројекат и све консалтинг услуге за прибављање пројектне документације за изградњу родитељске куће бесплатно урадио Институт за испитивање материјала и конструкција РС.

- Много добрих људи, фирми и предузећа одазвало се како би овај пројекат био успјешно реализован - казала је Берићева.

У Универзитетском клиничком центру РС од малигних болести тренутно се лијечи 20 малишана, док је 35 дјеце у фази "одржавања", односно код куће узимају цитостатике у виду таблета. Родитељска кућа ће бити грађена у оквиру Универзитетског клиничког центра РС.

Родитељска кућа биће изграђена у оквиру Универзитетског клиничког центра РС и треба да има:

- седам апартмана,

- кухиња и трпезарија,

- дневни боравак и играоница,

- просторије за креативне радионице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана