Плате у 49 локалних заједница мање од просјека

Данијела Бајић
Плате у 49 локалних заједница мање од просјека

БАЊАЛУКА - Осим драстичних разлика у просјечним платама по областима, примања грађана значајно варирају и у зависности од локалне заједнице у којој живе па тако становници чак 49 општина и градова зарађују мање од републичког просјека.

Према подацима Завода за статистику РС просјечна плата прошле године износила је 1.144 марке. Међу 15 локалних заједница које се могу похвалити изнадпросјечним зарадама прво мјесто већ традиционално припало је Станарима у којима је просјек износио 1.455 марака.

Статистичари су израчунали да су становници Купреса примали чак 668 марака мање, што их је смјестило на дно листе просјечних плата у Српској.

Међу општинама у којима су исплаћене најмање плате нашао се и Доњи Жабар, Језеро, Рогатица, Костајница, Теслић и Челинац.

С друге стране у топ пет локалних заједница са зарадама изнад републичког просјека сврстали су се Угљевик, Бањалука, Гацко али и Сребреница.

У овој општини за то, кажу, могу захвалити Руднику олова и цинка “Сасе”, а начелник Сребренице Младен Грујичић истиче да тренд повећања плате, у зависности од радног мјеста, прате и други привредници на подручју ове локалне заједнице.

- И локална управа се труди да прати како законске одредбе Владе РС, према којима се константно увећавају плате, тако и кроз коефицијенте, а све како бисмо помогли радницима да преброде ову кризу. И у наредном периоду ћемо настојати да кроз повећање плата сачувамо што више радника - рекао је Грујичић за “Глас”, истакавши да у општини живи око 7.000 становника.

Начелник Купреса Гојко Шебез каже да се ова општина из године у годину налази на зачељу листе кад је у питању просјечна плата, јер још нису створени сви услови за довођење озбиљних инвеститора, који би становницима омогућили већа примања.

- Највећи проблем с којим се боримо деценијама је водоснабдијевање, јер општина нема изграђен водовод. Тако да нам је то приоритет свих приоритета. Кад ријешимо то питање, онда можемо очекивати долазак инвеститора и запошљавање радника, а самим тим побољшање стандарда становника. Кренули смо у тај процес, а финансијску помоћ очекујемо и од Владе РС - рекао је Шебез додавши да на подручју ове локалне заједнице раде свега двије пилане и двије продавнице те један угоститељски објекат.

Иако и Источни Дрвар и Источни Мостар праве друштво Купресу у категорији изразито неразвијених општина тамошње просјечне плате су изнад републичког просјека и лани су износиле око 1.200 КМ.

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац казао је за “Глас Српске” да, без обзира на величину територије локалне заједнице и број становника, просјечна плата зависи од структуре привредних субјеката.

- Локалне заједнице гдје је су заступљена предузећа из области електропривреде и шумарства, имају више просјечне плате. За разлику од њих општине са текстилном и обућарском индустријом, попут Котор Вароша, који је познат по развијеној привреди, са великим извозом и стопом запослености, има нижу просјечну плату у односу на мјеста гдје доминира енергетски сектор - истакао је Грабовац.

Додао је да је промјена структуре привреде у смислу да се отвара више привредних субјеката из области ИТ-а, телекомуникација, енергетике и сличних сектора, гдје је цијена рада виша, једино рјешење да буде побољшан стандард становника.

Запослени

Просјечна плата у Републици Српској у посљедње четири године порасла је за око 320 КМ. У посљедњих неколико година је, судећи према званичним статистичким подацима, значајно порастао и број запослених. Од 2018. до краја прошле године у Српској је око 20.000 више радника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана