Plate u 49 lokalnih zajednica manje od prosjeka

Danijela Bajić
Plate u 49 lokalnih zajednica manje od prosjeka

BANjALUKA - Osim drastičnih razlika u prosječnim platama po oblastima, primanja građana značajno variraju i u zavisnosti od lokalne zajednice u kojoj žive pa tako stanovnici čak 49 opština i gradova zarađuju manje od republičkog prosjeka.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS prosječna plata prošle godine iznosila je 1.144 marke. Među 15 lokalnih zajednica koje se mogu pohvaliti iznadprosječnim zaradama prvo mjesto već tradicionalno pripalo je Stanarima u kojima je prosjek iznosio 1.455 maraka.

Statističari su izračunali da su stanovnici Kupresa primali čak 668 maraka manje, što ih je smjestilo na dno liste prosječnih plata u Srpskoj.

Među opštinama u kojima su isplaćene najmanje plate našao se i Donji Žabar, Jezero, Rogatica, Kostajnica, Teslić i Čelinac.

S druge strane u top pet lokalnih zajednica sa zaradama iznad republičkog prosjeka svrstali su se Ugljevik, Banjaluka, Gacko ali i Srebrenica.

U ovoj opštini za to, kažu, mogu zahvaliti Rudniku olova i cinka “Sase”, a načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ističe da trend povećanja plate, u zavisnosti od radnog mjesta, prate i drugi privrednici na području ove lokalne zajednice.

- I lokalna uprava se trudi da prati kako zakonske odredbe Vlade RS, prema kojima se konstantno uvećavaju plate, tako i kroz koeficijente, a sve kako bismo pomogli radnicima da prebrode ovu krizu. I u narednom periodu ćemo nastojati da kroz povećanje plata sačuvamo što više radnika - rekao je Grujičić za “Glas”, istakavši da u opštini živi oko 7.000 stanovnika.

Načelnik Kupresa Gojko Šebez kaže da se ova opština iz godine u godinu nalazi na začelju liste kad je u pitanju prosječna plata, jer još nisu stvoreni svi uslovi za dovođenje ozbiljnih investitora, koji bi stanovnicima omogućili veća primanja.

- Najveći problem s kojim se borimo decenijama je vodosnabdijevanje, jer opština nema izgrađen vodovod. Tako da nam je to prioritet svih prioriteta. Kad riješimo to pitanje, onda možemo očekivati dolazak investitora i zapošljavanje radnika, a samim tim poboljšanje standarda stanovnika. Krenuli smo u taj proces, a finansijsku pomoć očekujemo i od Vlade RS - rekao je Šebez dodavši da na području ove lokalne zajednice rade svega dvije pilane i dvije prodavnice te jedan ugostiteljski objekat.

Iako i Istočni Drvar i Istočni Mostar prave društvo Kupresu u kategoriji izrazito nerazvijenih opština tamošnje prosječne plate su iznad republičkog prosjeka i lani su iznosile oko 1.200 KM.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Grabovac kazao je za “Glas Srpske” da, bez obzira na veličinu teritorije lokalne zajednice i broj stanovnika, prosječna plata zavisi od strukture privrednih subjekata.

- Lokalne zajednice gdje je su zastupljena preduzeća iz oblasti elektroprivrede i šumarstva, imaju više prosječne plate. Za razliku od njih opštine sa tekstilnom i obućarskom industrijom, poput Kotor Varoša, koji je poznat po razvijenoj privredi, sa velikim izvozom i stopom zaposlenosti, ima nižu prosječnu platu u odnosu na mjesta gdje dominira energetski sektor - istakao je Grabovac.

Dodao je da je promjena strukture privrede u smislu da se otvara više privrednih subjekata iz oblasti IT-a, telekomunikacija, energetike i sličnih sektora, gdje je cijena rada viša, jedino rješenje da bude poboljšan standard stanovnika.

Zaposleni

Prosječna plata u Republici Srpskoj u posljednje četiri godine porasla je za oko 320 KM. U posljednjih nekoliko godina je, sudeći prema zvaničnim statističkim podacima, značajno porastao i broj zaposlenih. Od 2018. do kraja prošle godine u Srpskoj je oko 20.000 više radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana