Пензионсани полицајци понављају захтјев за утврђивање пензије под једнаким условима

Срна
Пензионсани полицајци понављају захтјев за утврђивање пензије под једнаким условима

БАЊАЛУКА- Предсједништво Удружења пензионисаних полицијских службеника МУП-а Републике Српске поново ће надлежним органима Републике Српске упутити захтјев којим траже да раније пензионисани полицијски службеници остваре право на пензију према новом Закону о полицијским службеницима МУП-а, одлучено је на данашњој сједници у Бањалуци.

Предсједник Удружења пензионисаних полицијских службеника МУП-а Републике Српске Родољуб Видаковић рекао је новинарима након сједнице да раније пензионисани полицијски службеници МУП-а Републике Српске траже да се у потпуности изједначе са правима полицијских службеника, који право на пензију остварују према новом Закону о полицијским службеницима МУП-а Републике Српске.

- О захтјеву пензионисаних полицијских службеника упознали смо предсједника Републике Српске, премијера Републике Српске, МУП Српске и српског члана Предсједништва БиХ - рекао је Видаковић.

Он је подсјетио да су законом о унутрашњим пословима, који је примјењиван послије одбрамбено-отаџбинског рата, полицијски службеници имали иста права приликом пензионисања и додао да је, нажалост, тај закон укинуо високи представник, што је, како је рекао, невиђено у свијету.

Истичући да је број пензионисаних полицијских службеника на које се за сада не примјењује Закон о полицији и унутрашњим послова релативно мали, Видаковић је рекао да би средства која би била потребна да се усагласе њихова примања по новом закону на годишњем нивоу износила нешто мање од 1,5 милиона КМ.

Видаковић је подсјетио да је новим законом предвиђено да се полицајац пензионише са обрачунатим петогодишњим најповољнијим просјеком плате, сматрајући да се тиме стављају у неравноправан положај они који су раније остварили право на пензију, која им се исплаћује на име четрдесетогодишњег радног просјека.

Он је навео да је један од разлога којим се траже исти статус пензионисаних полицијских службеника и тај што су раније пензионисани полицијски службеници радили идентичне послове са истим обавезама и овлашћењима, али и под знатно тежим околностима.

Видаковић је напоменуо да је Предсједиштво Удружења пензионисаних полицијских службеника одбацило тврдње да би се у случају примјене новог закона на раније пензионисане полицијске службенике радило о ретроактивној примјени закона.

- Ми не тражимо ретроактвину примјену закона, него од дана доношења одлуке којом би сви пензионисани полицајци примали пензију под једнаким условима  - истакао је Видаковић и изразио наду да ће надлежни органи донијети рјешење прихватљиво на обострано задовољство.

Видаковић је подсјетио да је надлежним органима Републике Српске први захтјев пензионисаних полицијских службеника о изједначавању права на стицање пензије под једнаким условима поднесен у децембру 2019. године.

Кучан: БиХ се распада изнутра

ЉУБЉАНА - Није реално да се Словенија, током свог предсједавања Савјетом Европске уније, у другој половини ове године, пред ЕУ представи као активни фактор у региону Западног Балкана, сматра бивши словеначки предсједник Милан Кучан.

Он је, у интервјуу за данашње издање љубљанског "Дела", рекао да му се чини како је амбиција садашње словеначке владе да понуди неку "свјежу идеју" за приближавање Западног Балкана Европској унији.

- То се чини привлачним, али је нереално - казао је Кучан, додавши да се Словенија од тог простора годинама удаљавала и дипломатски га занемаривала па се сада тешко може представити као утицајан регионални фактор, пренијела је Хина.

- Посебно зато јер нам уплетене државе у региону то не признају - додао је он, а као примјер гдје се Словенији признаје утицај споменуо је само Сјеверну Македонију, гдје је словеначка политика била "прилично активна".

- Ни Косово нас не види као фактор у региону, па се тешко можемо поставити у улогу некога ко разумије те процесе, некога ко има рјешења, кад смо се годинама претварали да нас не занима тај простор - казао је Кучан, за кога Хина наводи да је још увијек утицајан у словеначкој политици.

Говорећи о БиХ, поводом недавних полемика око наводног нон-пејпера у коме се размишља о прекрајању граница на Балкану и подјели БиХ дуж етничких линија, Кучан се присјетио ситуације од прије десетак година.

Он је тада, као изасланик премијера Борута Пахора, анализирао стање у БиХ и сам о томе саставио једну врсту неформалног документа на неколико страница, те га предао тадашњем предсједнику Европског савјета Херману ван Ромпеју.

- Добио сам осјећај да га та анализа на десетак страница није занимала или да је није ни прочитао. Казао ми је - речено поједностављено - да је пажња Европске уније - све док нема рата - усмјерена на Србију, да Србију треба што прије оспособити и примити у ЕУ, како би она као регионална сила на Балкану преузела одговорност за пацификацију Балкана - казао је Кучан.

Он каже да је Ван Ромпеја том приликом упозорио како је опасно на Балкану говорити о регионалним силама јер то води према рату.

Кучан, такође, каже да је анализа коју је тада предао Ван Ромпеју садржавала "грубе чињенице" о стању у БиХ и то да она након Дејтонског споразума "пропада".

-Не само да не функционише, него да се распада изнутра - навео је Кучан, додавши да стање ни сада није боље.

-Ако се у 30 година ништа не догоди и ствари остају на статусу кво, то значи да је стање све горе, а подјеле све веће. Ако се ништа не учини да се заустави унутарњи распад државе, може се догодити и да дође до распада извана . казао је Кучан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана