ПДВ неће дићи цијену путарине

Маријана Миљић
ПДВ неће дићи цијену путарине

Бањалука - Путарина на аутопуту Бањалука - Градишка неће поскупјети након што буде подлијегала обрачунавању ПДВ-а, јер ће тај намет бити урачунат у садашњу цијену, сазнаје "Глас Српске" у Министарству саобраћаја и веза РС.

Предузеће "Аутопутеви РС", које ускоро мора да се региструје у систем ПДВ-а, треба да одлучи да ли ће на садашњу цијену путарине додати ПДВ од 17 одсто или ће порез бити укалкулисан у постојећу тарифу. Према актуелном цјеновнику, путарина се креће од двије до десет марака, у зависности од категорије возила. Уколико би на те цијене био обрачунат ПДВ, најнижа путарина би износила 2,34, а највиша 11,70 КМ.

- Став Министарства саобраћаја и веза је јасан и он подразумијева да ће путарина бити укалкулисана у актуелне цијене - потврдио је саговорник "Гласа Српске" из Министарства саобраћаја и веза.

У "Аутопутевима РС" су рекли да су поднијели захтјев Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за приступање систему ПДВ-а.

- По одобрењу тог захтјева донијећемо одлуку да ли ће ПДВ бити додат на садашњу цијену или ће  бити урачунат у већ постојеће цијене путарине - истакли су у "Аутопутевима РС" и подсјетили да се рачуни тренутно издају без ПДВ-а.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО БиХ Ратко Ковачевић потврдио је да је предузеће "Аутопутеви РС" поднијело захтјев за регистрацију у систем ПДВ-а и да је он већ одобрен. Ковачевић је објаснио да предузећа која газдују аутопутевима, односно "Аутоцесте ФБиХ" и "Аутопутеви РС" у претходном периоду нису били у систему ПДВ-а, јер нису представљали конкуренцију једно другом, с обзиром на то да у РС није било наплате путарине.

- Када су и "Аутопутеви РС" почели с наплатом путарине, појавила се конкуренција у пословима наплате кориштења аутопутева, због чега је и одобрен захтјев за регистрацију "Аутопутевима РС" у систем ПДВ-а. "Аутоцесте ФБиХ" такође морају поднијети захтјев за регистрацију у систем ПДВ-а - рекао је Ковачевић и додао да та два предузећа одлучују да ли ће обрачунавати ПДВ на постојеће цијене или ће га укалкулисати у њих.

Наплата путарине на аутопуту Бањалука - Градишка у Јакуповцима почела је у понедјељак, иако је он пуштен у саобраћај крајем 2011. године.

Рампе

У "Аутопутевима РС" су рекли да се тренутно на аутопуту Бањалука - Градишка примјењује отворени систем наплате путарине, те да планирају да са завршетком градње аутопута Бањалука - Добој почне примјена затвореног система, односно да рампе буду постављене на свим приступним путевима аутопуту.

- Ако дође до превеликог одлива возила са аутопута, рампу ћемо и раније поставити на Маховљанској петљи - кажу у "Аутопутевима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана