Пашалић: Обезбијеђени подстицаји за воћаре

Srna
Пашалић: Обезбијеђени подстицаји за воћаре

ДОБОЈ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је у Српској задовољавајући принос и квалитет јабуке чија је берба у току, осим на микролокацијама на којима су током цвјетања евидентиране ниске температуре, а за чији је откуп обезбијеђен подстицај.

"Након бербе, предаје и продаје јабуке, дефинисаћемо износ премије по килограму. Сада не можемо рећи колики ће то износ бити, јер то зависи од количина које ће бити произведене. То је задња мјера коју пласирамо и реализујемо у децембру", рекао је Пашалић новинарима у Добоју.

Он је рекао да воћари додатно имају и пратећих 12-13 подстицајних мјера, као што су регресирани дизел, подстицај од 30 одсто за капиталне инвестиције, као и подстицај за осигурање воћњака.

"Берба ранијих сорти јабука је почела још крајем августа. Имали смо проблема у Поткозарју гдје је био мраз у априлу у неколико наврата, а на неким микролокацијама је измјерена температура и до минус шест степени Целзијусових", рекао је Пашалић.

При таквим температурама у вријеме цвјетања и оплодње, каже Пашалић, било је немогуће да се плодови одрже.

Он каже да је принос добар на подручју Добоја, Мајевице и истоку Српске.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана