Папрена сарма и мусака ове зиме

Јана Кезић
Папрена сарма и мусака ове зиме

БАЊАЛУКА - Цијене кромпира и купуса на пијацама и трговинама широм Српске могле би скочити, јер су произвођачи због лошег лањског искуства ове године засијали дупло мање тог поврћа. Истовремено, и суша је учинила своје, тако да ће мала понуда, а велика потражња ставити потрошаче на муке.

 

Пољопривредни произвођачи појашњавају да су лани били у великом проблему, засијали су много, а потражња је била мала због ситуације са вирусом корона, те је на тај начин много култура пропало и завршило на депонијама.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бранко Мастало казао је за “Глас Српске”, да је велики број произвођача остао дужан многим апотекарима и банкама, усјеви су им пропали, остали су без зараде и тако “огољени” ушли у ову годину.

- Ушли смо у годину без пара, тако да је знатно мање поврћа и засађено. Због тога, купуса већ недостаје на тржишту - казао је Мастало, који додаје да је након поновног отварања угоститељских објеката, потражња за том намирницом већа.

Цијена тог поврћа, које је зими веома заступљена храна на домаћим трпезама, и сада је превисока, а произвођачи најављују и додатно дизање цијена. Мастало појашњава да је велепродајна цијена 0,80 фенинга по килограму, док је једно вријеме била и 1,10 КМ.

- Ситуација је таква, јер купуса нема, а нема га ни у окружењу да га трговци могу набавити - казао је Мастало. Истиче, да је вријеме припрема зимнице и да би купуса требало бити у изобиљу и то са прихватљивом цијеном.

- Ко буде хтио зимницу, мораће папрено и да је плати - каже Мастало.

И пољопривредни произвођач Дарко Илић, из села Карајзовци код Градишке, каже да су његове парцеле полупразне, поредећи их са протеклим годинама.

- Иначе садим купус на површини од пет хектара, а сада смо посадили дупло мање - казао је Илић, додајући да су прошлог љета имали изузетно лошу продају. Како истиче, купус за кисељење, у нека љепша времена, сијали су на три хектара, а сада на свега хектар и по.

- Купус је доброг квалитета, али количине су преполовљене – казао је Илић.

Пољопривредни произвођач Саво Рађеновић, из села Машићи код Градишке, каже да бербе касног купуса крећу за 20 дана, те да је могуће да ће доћи до пораста цијена.

- Ова година је тотално лоша за произвођаче. Лани сам под купусом имао 12 дунума, а ове свега шест - каже Рађеновић.

Сличне муке муче  и произвођаче кромпира. Драгомир Џида из Рогатице каже да сезона није ни близу прошлогодишњој, те да је због велике суше принос кромпира мањи за 50 одсто.

- Кише није било, тако да ништа идеално нисмо могли ни очекивати. И прошла година је била лоша, кромпира је било у изобиљу, али је цијена била лоша па смо га бацали. Још увијек није почело вађење па док се не уђе у њиву не знамо право стање, али знамо да ће до поскупљења сигурно доћи - каже Џида.

Паприке и парадајз

Купци су на тржницама широм Српске уочили раст цијена и другог поврћа. Они који су ових дана правили зимницу кажу да су паприке и парадајз знатно поскупјели па се за килограм овог црвеног поврћа треба издвојити и више од 2,5 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана