Paprena sarma i musaka ove zime

Jana Kezić
Paprena sarma i musaka ove zime

BANjALUKA - Cijene krompira i kupusa na pijacama i trgovinama širom Srpske mogle bi skočiti, jer su proizvođači zbog lošeg lanjskog iskustva ove godine zasijali duplo manje tog povrća. Istovremeno, i suša je učinila svoje, tako da će mala ponuda, a velika potražnja staviti potrošače na muke.

 

Poljoprivredni proizvođači pojašnjavaju da su lani bili u velikom problemu, zasijali su mnogo, a potražnja je bila mala zbog situacije sa virusom korona, te je na taj način mnogo kultura propalo i završilo na deponijama.

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo kazao je za “Glas Srpske”, da je veliki broj proizvođača ostao dužan mnogim apotekarima i bankama, usjevi su im propali, ostali su bez zarade i tako “ogoljeni” ušli u ovu godinu.

- Ušli smo u godinu bez para, tako da je znatno manje povrća i zasađeno. Zbog toga, kupusa već nedostaje na tržištu - kazao je Mastalo, koji dodaje da je nakon ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata, potražnja za tom namirnicom veća.

Cijena tog povrća, koje je zimi veoma zastupljena hrana na domaćim trpezama, i sada je previsoka, a proizvođači najavljuju i dodatno dizanje cijena. Mastalo pojašnjava da je veleprodajna cijena 0,80 feninga po kilogramu, dok je jedno vrijeme bila i 1,10 KM.

- Situacija je takva, jer kupusa nema, a nema ga ni u okruženju da ga trgovci mogu nabaviti - kazao je Mastalo. Ističe, da je vrijeme priprema zimnice i da bi kupusa trebalo biti u izobilju i to sa prihvatljivom cijenom.

- Ko bude htio zimnicu, moraće papreno i da je plati - kaže Mastalo.

I poljoprivredni proizvođač Darko Ilić, iz sela Karajzovci kod Gradiške, kaže da su njegove parcele poluprazne, poredeći ih sa proteklim godinama.

- Inače sadim kupus na površini od pet hektara, a sada smo posadili duplo manje - kazao je Ilić, dodajući da su prošlog ljeta imali izuzetno lošu prodaju. Kako ističe, kupus za kiseljenje, u neka ljepša vremena, sijali su na tri hektara, a sada na svega hektar i po.

- Kupus je dobrog kvaliteta, ali količine su prepolovljene – kazao je Ilić.

Poljoprivredni proizvođač Savo Rađenović, iz sela Mašići kod Gradiške, kaže da berbe kasnog kupusa kreću za 20 dana, te da je moguće da će doći do porasta cijena.

- Ova godina je totalno loša za proizvođače. Lani sam pod kupusom imao 12 dunuma, a ove svega šest - kaže Rađenović.

Slične muke muče  i proizvođače krompira. Dragomir Džida iz Rogatice kaže da sezona nije ni blizu prošlogodišnjoj, te da je zbog velike suše prinos krompira manji za 50 odsto.

- Kiše nije bilo, tako da ništa idealno nismo mogli ni očekivati. I prošla godina je bila loša, krompira je bilo u izobilju, ali je cijena bila loša pa smo ga bacali. Još uvijek nije počelo vađenje pa dok se ne uđe u njivu ne znamo pravo stanje, ali znamo da će do poskupljenja sigurno doći - kaže Džida.

Paprike i paradajz

Kupci su na tržnicama širom Srpske uočili rast cijena i drugog povrća. Oni koji su ovih dana pravili zimnicu kažu da su paprike i paradajz znatno poskupjeli pa se za kilogram ovog crvenog povrća treba izdvojiti i više od 2,5 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana