Пацијенти често дијеле исти кревет, ко неће тако спава на столици

ГС
Пацијенти често дијеле исти кревет, ко неће тако спава на столици

БИХАЋ - Због недостатка простора и недовољних смјештајних капацитета Одјел хирургије у Кантоналној болници у Бихаћу већ дуже вријеме се сусреће с бројним проблемима у раду, а дешава се и да два пацијента дијеле исти кревет.

"Можете замислити када двије жене, једна насупрот другој, леже у истом кревету. Ко неће тако, пресједи често на столици цијелу ноћ да би сутра био оперисан и то су све проблеми с којима се свакодневно суочавамо", каже Самир Муминовић, начелник овог одјела.

Додаје како су због недостатка простора љекари приморани предност дати хитним случајевима, као што су операције пацијената са малигним обољењима.

"Ниједан карцином не чека и то су планске операције које одмах радимо. Идентичан случај је и са хитним операцијама које не могу чекати, све то радимо одмах. Нажалост, други пацијенти, гдје хитност није изражена, морају чекати јер смо простором и капацитетима лимитирани", наводи Муминовић.

Некада је Одјел хирургије био смјештен на два спрата, те располагао много већим простором, али је прије десет година, када је болница страдала у великом пожару, измјештен у други дио зграде.

"Рјешавање проблема Хирургије мора бити приоритет у наредном периоду, како би се створили одговарајући услови за пружање здравствених услуга", сматра Муминовић.

Министар здравства у Влади УСК Мурис Халкић истиче како су у реконструкцију Кантоналне болнице и санацију штета од пожара у протеклим годинама уложена значајна средства.

"Сматрам ипак да се унутар саме болнице прерасподјелом одјела могу боље уредити многе ствари. Начин на који је сада све то организовано има доста недостатака јер, по мом мишљењу, због честих случајева хитности нема логике да Неурологија буде толико удаљена од рецимо Одјела за радиологију. Мислим да се неке ствари могу боље уредити", каже Халкић.

Када је ријеч о Одјелу хирургије, додатни проблем представља и то што једна од три операционе сале тренутно није у функцији због крова који прокишњава. Према ријечима Муминовића, проблем је и што на 12 хирурга недостаје анестезиолога и осталог медицинског кадра. Све то резултира тиме да су листе чекања на оперативне захвате све дуже, што код пацијената често изазива велико незадовољство.

Кантонална болница у Бихаћу се сусреће и са другим великим проблемима, као што су милионска дуговања и одлазак медицинског кадра, па су тиме и проблеми у овдашњем здравству све већи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана