Отворена ковид болница у Бијељини

Срна
Отворена ковид болница у Бијељини

БИЈЕЉИНА - У Бијељини је данас озваничен почетак рада нове ковид болнице са додатних 40 до 50 мјеста и поликлинике у адаптираним старим болничким објектима, што су са 800.000 КМ заједнички финансирали град Бијељина и Влада Српске.

Овом догађају присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Додик је послије обиласка нових објеката захвалио директору бијељинске болнице Златку Максимовићу и његовом тиму, наводећи да су брзо, квалитетно и успјешно имплементирали идеју да се отвори ковид болница у овом епицентру кризе.

“Ово је прва ковид болница овог обима и овако опремљена у Републици Српској. У наредним седмицама то ће бити урађено и у Бањалуци, гдје ће стара поликлиника бити уређена да може да прими ковид болеснике на квалитетан начин”, најавио је Додик.

Додик је захвалио и градоначелнику Бијељине Мићи Мићићу што је на вријеме, још прије два мјесеца, прихватио идеју о отварању ковид болнице и подржао њену реализацију.

Он је најавио да ће у наредним седмицама бити обезбијеђено још 300.000 КМ да се све у ковид болници заврши и функционише на најбољи начин и на добробит становништва.

Шеранић је рекао новинарима да је у Бијељини подигнут и капацитет лабораторије која ради до 200 узорака на утврђивању лица која су заражена вирусом корона.

“Додатни капацитети уклапају се у план који спроводимо у дјело, попуњавамо тренутне капацитете, развијамо додатне, а онда имамо коначан план који подразумијев или дијељење боница на ковид и нековид или претварање цијеле болнице у ковид болницу”, навео је Шеранић.

Шеранић се нада да до тога неће доћи, иако су епидемиолошки подаци веома забрињавајући, те апеловао да се грађани, као и сви политички субјекти, не окупљају у овом турбилентном времену.

“Сада је тренутак да се солидаришемо и колективно прихватимо и спроводимо све оне мјере које се препоручују”, поручио је Шеранић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић упозорио је да се епидемиолошко стање у граду усложњава и да је велики број заражених вирусом корона посљедњих дана, те позвао суграђане да заједничким снагама учествују у напорима да се смањи број заражених, уз поштовање мјера.

Он је захвалио медицинским радницима на преданом раду.

Вршилац дужности директора Болнице “Свети врачеви” у Бијељини Златко Максимовић рекао је новинарима да нови објекти, чија је адаптација трајала два мјесеца, имају површину 2.600 метара квадратних.

“У условима када пандемија напредује бијељинска болница покушава да је дочека што спремније и здравствени радници даће све од себе да прођемо са што мање посљедица”, поручио је Максимовић.

Нова ковид болница у Бијељини има додатних 40 до 50 кревета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана