Откривена спомен-плоча страдалим Бошњацима поред Основне школе у Сребреници

К. ЋИРКОВИЋ
Откривена спомен-плоча страдалим Бошњацима поред Основне школе у Сребреници

Заговарајући јединствено политичко дјеловање бошњачких политичара реис-ул-улема Церић је сугерисао да се "сви одговорни Бошњаци, сваког мјесеца, петком састају у сребреничкој џамији"

СРЕБРЕНИЦA - Они који су једном починили геноцид спремни су то учинити опет, а у Сребреници се мјери колико је ко Бошњак и колико има осјећаја за оно што се догодило.

Рекао је ово у петак на откривању спомен-плоче на игралишту поред Основне школе "Петар Петровић Његош" у Сребреници поглавар Исламске заједнице у БиХ реис-ул-улема Мустафа Церић.

Заговарајући јединствено политичко дјеловање бошњачких политичара реис Церић је сугерисао да се "сви одговорни Бошњаци, сваког мјесеца, петком састају у сребреничкој џамији".

- Да се овдје, макар погледом, споразумију о томе да буду јединствени и да заједнички раде на ублажавању бола Сребренице и спречавању да се ово никад не понови, рекао је реис на откривању плоче Бошњацима које је 12. априла 1993. године на том мјесту усмртила граната.

Секретар Исламске заједнице Сребреница Aлија Табаковић рекао је да је, према болничким подацима, ту погинуло 70 лица, а око 100 је рањено.

Начелник општине Сребреница Aбдурахман Малкић рекао је да је ово јединствено спомен-обиљежје које ће "говорити ко је убијен и ко је починио злочин".

Додао је да ће се оваква обиљежја поставити на мјестима масовних страдања у сребреничкој општини.

Након вјерског обреда који је обавио реис Церић, представнице бошњачких жртава Сребренице Мунира Субашић и Хатиџа Мехмедовић откриле су спомен-плочу.

Реагујући на  постављање спомен-плоче на спортским теренима испред школе, предсједник Предсједништва Борачке организације у Сребреници Гојко Симић истакао је да то потврђује да Бошњаци не намјеравају правити амбијент за бољи живот у овој општини.

- Њихова жеља је да цијелу Сребреницу претворе у  меморијални центар - рекао је Симић и додао да "реис Церић упорно покушава да политичким средствима дође до циља који је први објелоданио, а то је да Сребреница не буде у саставу Републике Српске".

Подсјећајући на то да локална бошњачка власт у Сребреници није издала дозволу за изградњу цркве у мјесној заједници Топлица и да је забранила постављање спомен-обиљежја српским цивилима у Калиманићима код Скелана, Симић је упитао ко је могао издати дозволу за постављање плоче испред основне школе.

Предсједник Удружења несталих лица Братунац-Сребреница Милка Ковачић, најавила је да ће породице српских жртава ускоро поставити спомен-плочу испред зграде Основног суда у Сребреници.

- У просторијама зграде суда био је злогласни логор у којем је мучен и убијен велики број српских цивила. Aко се спомен-обиљежја могу постављати испред школа питамо се што не може тамо - истакла је Ковачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана