Otkrivena spomen-ploča stradalim Bošnjacima pored Osnovne škole u Srebrenici

K. ĆIRKOVIĆ
Otkrivena spomen-ploča stradalim Bošnjacima pored Osnovne škole u Srebrenici

Zagovarajući jedinstveno političko djelovanje bošnjačkih političara reis-ul-ulema Cerić je sugerisao da se "svi odgovorni Bošnjaci, svakog mjeseca, petkom sastaju u srebreničkoj džamiji"

SREBRENICA - Oni koji su jednom počinili genocid spremni su to učiniti opet, a u Srebrenici se mjeri koliko je ko Bošnjak i koliko ima osjećaja za ono što se dogodilo.

Rekao je ovo u petak na otkrivanju spomen-ploče na igralištu pored Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić.

Zagovarajući jedinstveno političko djelovanje bošnjačkih političara reis Cerić je sugerisao da se "svi odgovorni Bošnjaci, svakog mjeseca, petkom sastaju u srebreničkoj džamiji".

- Da se ovdje, makar pogledom, sporazumiju o tome da budu jedinstveni i da zajednički rade na ublažavanju bola Srebrenice i sprečavanju da se ovo nikad ne ponovi, rekao je reis na otkrivanju ploče Bošnjacima koje je 12. aprila 1993. godine na tom mjestu usmrtila granata.

Sekretar Islamske zajednice Srebrenica Alija Tabaković rekao je da je, prema bolničkim podacima, tu poginulo 70 lica, a oko 100 je ranjeno.

Načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić rekao je da je ovo jedinstveno spomen-obilježje koje će "govoriti ko je ubijen i ko je počinio zločin".

Dodao je da će se ovakva obilježja postaviti na mjestima masovnih stradanja u srebreničkoj opštini.

Nakon vjerskog obreda koji je obavio reis Cerić, predstavnice bošnjačkih žrtava Srebrenice Munira Subašić i Hatidža Mehmedović otkrile su spomen-ploču.

Reagujući na  postavljanje spomen-ploče na sportskim terenima ispred škole, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije u Srebrenici Gojko Simić istakao je da to potvrđuje da Bošnjaci ne namjeravaju praviti ambijent za bolji život u ovoj opštini.

- Njihova želja je da cijelu Srebrenicu pretvore u  memorijalni centar - rekao je Simić i dodao da "reis Cerić uporno pokušava da političkim sredstvima dođe do cilja koji je prvi objelodanio, a to je da Srebrenica ne bude u sastavu Republike Srpske".

Podsjećajući na to da lokalna bošnjačka vlast u Srebrenici nije izdala dozvolu za izgradnju crkve u mjesnoj zajednici Toplica i da je zabranila postavljanje spomen-obilježja srpskim civilima u Kalimanićima kod Skelana, Simić je upitao ko je mogao izdati dozvolu za postavljanje ploče ispred osnovne škole.

Predsjednik Udruženja nestalih lica Bratunac-Srebrenica Milka Kovačić, najavila je da će porodice srpskih žrtava uskoro postaviti spomen-ploču ispred zgrade Osnovnog suda u Srebrenici.

- U prostorijama zgrade suda bio je zloglasni logor u kojem je mučen i ubijen veliki broj srpskih civila. Ako se spomen-obilježja mogu postavljati ispred škola pitamo se što ne može tamo - istakla je Kovačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana