Ослабио притисак на болнице

Милијана Латиновић
Ослабио притисак на болнице

БАЊАЛУКА - Усљед смањења броја позитивних на вирус корона, који захтијевају хоспитализацију, многа одјељења у здравственим установама широм Српске излазе из “ковид” режима, али медицинари апелују на становнике да и даље стриктно поштују мјере како поново не би дошли у ситуацију да за заражене спремају кревет више.

За разлику од краја прошле године када се у болницама лијечило више од 1.000 заражених вирусом корона, а љекари и сестре стрепјели да неће имати гдје да смјесте обољеле, број хоспитализованих у Српској јуче је износио 433, од чега су 173 пацијента била смјештена у Универзитетском клиничком центру РС, а 260 у општим болницама.

Помоћник директора за медицинске послове у болници у Требињу Станко Буха рекао је за “Глас Српске” да тренутно имају 14 хоспитализованих пацијената од којих десет треба кисеоничку терапију.

- У једном тренутку имали смо 114 заражених пацијената, али се ситуација мало смирила и само једно одјељење остало је и даље “ковид” одјељење, остала су затворена, односно враћена у нормалан режим рада - истакао је Буха. Нагласио је да пацијенти које се лијече углавном имају тешку клиничку слику те да је један од њих већ мјесец у болници.

Из “ковид” режима добрим дијелом изашла је зворничка болница, а први човјек те здравствене установе Иван Поповић истиче да се број заражених на лијечењу смањио и до 70 одсто.

- Број хоспитализованих прије двадесетак дана био је 11, међутим у посљедњих неколико дана имамо 21 пацијента због чега још једном апелујемо на грађане да се придржавају мјера да све ово не букне поново - рекао је Поповић.

Затварање привремене “ковид” болнице у Бањи Дворови најавио је и бијељински Градски штаб за ванредне ситуације.

- Ситуација на подручју Бијељине стабилнија је и повољнија у односу на протекли период и има тенденцију смањења броја обољелих и хоспитализованих. У складу са развојем епидемиолошке ситуације на наредној сједници штаба, 1. марта, биће донесена одлука о евентуалном затварању “ковид” болнице у Бањи Дворови - рекао је градоначелник Љубиша Петровић који је и командант штаба.

Заражени

Према јучерашњем извјештају Института за јавно здравство РС вирус корона је за 24 часа потврђен код још 176 особа у Српској, од укупно 766 тестираних, а пријављено је осам смртних случајева.

У Институту су навели да су у Српској до сада потврђена 42.602 случаја вируса корона те да је преминуло укупно 2.230 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана