Општи хаос у БОРС-у

Маријана Миљић Бјеловук
Општи хаос у БОРС-у

БАЊАЛУКА - Бура у Борачкој организацији РС распламсала се пред данашњу најављену сједницу Скупштине те организације у Бањалуци. Док један дио чланства тврди да је то тијело нелегитимно и да није могло да разријеши дужности предсједника Миломира Савчића, други истичу да је све урађено по правилима и да ће данас бирати његовог насљедника.

Након сједнице Скупштине БОРС-а, која је одржана почетком овог мјесеца у Бијељини, један дио локалних борачких организација тврдио је, а и даље истиче, да је Савчић разријешен дужности, док други наводе да то није урађено на легалан начин. Након сједнице, која је прекинута, нестао је и записник о засједању, што је продубило сумњу у саме одлуке које су тада донесене.

Потпредсједник Скупштине БОРС-а Немања Мочевић истиче да је за данас најављен наставак прекинуте сједнице те ново засједање.

- На наставку прекинуте сједнице су само текућа питања, а након тога слиједи нова сједница Скупштине на чијем је дневном реду избор и именовање предсједника БОРС-а. Пред делегатима је и анализа стања у области борачко-инвалидске заштите, али и у самој организацији те доношење мјера за превазилажење проблема - рекао је “Гласу” Мочевић.

Нагласио је да су четири имена у оптицају за Савчићевог насљедника и то предсједници борачких организација у Градишци Милован Гагић и Сокоцу Жељко Лалић, а за првог човјека кровне организације пријавио се и Зоран Видић, који је предсједник Борачке организације у Броду, док је из Бијељине предложен Радан Остојић.

- Постоји и могућност да током дана добијемо још једног или два кандидата. Да ли ћемо добити новог предсједника, не знам. Опструкције су са свих страна. Општи је хаос. О свему се прича, а о правима бораца најмање. Овдје очигледно неко само чува фотељу, а неко хоће да је се докопа - навео је Мочевић и додао да је записник са претходног засједања, који је био у просторијама “Илиџанског борца”, враћен у просторије БОРС-а те да ће након окончања сједнице тај документ бити потписан и доступан свим општинским и градским борачким организацијама. 

С друге стране, предсједник Предсједништва БОРС-а Александар Савић истиче да скупштинска већина није легитимна јер нису верификовани мандати.

- На претходној сједници су били људи који немају право да гласају, док су они који су требали да буду ту отишли кући. Скупштину БОРС-а потребно је вратити у легитимне оквире. Тако можемо вратити повјерење - рекао је “Гласу Српске” Савић.

Нагласио је да би најисправније било да Скупштина данас ван снаге стави одлуке коју су на нелегитиман начин усвојене.

- На претходном засједању учињено је нешто што никада није у историји БОРС-а, а то је да је опозван генерал Савчић, без иједног разлога, који никоме није ништа направио лоше. БОРС је себе понизио опозивом. То мора данас да се поништи ако хоћемо да изађемо из овог свега. Поништење не значи ничије понижење, већ заједничку побједу БОРС-а - подвукао је Савић и додао да је претходна сједница Скупштине заказана без икаквих консултација.

Савић, који је најавио да ће данас присуствовати сједници, навео је да не постоји ниједан доказ са претходне сједнице који свједочи о томе да је то засједање било легитимно.

- О томе нема доказа у просторијама БОРС-а. Све је у приватним кућама или на неком другом мјесту - навео је Савић.

Оптужница

Генералу Миломиру Савчићу, који је оптужен за ратне злочине, Суд БиХ је 9. августа прошле године одредио притвор. Дан касније полиција га није нашла на адреси, због чега се званично води да је у бјекству и да није на територији БиХ. Од тада је највећи дио Савчићевих послова преузео предсједник Предсједништва БОРС-а Александар Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана