Opšti haos u BORS-u

Marijana Miljić Bjelovuk
Opšti haos u BORS-u

BANjALUKA - Bura u Boračkoj organizaciji RS rasplamsala se pred današnju najavljenu sjednicu Skupštine te organizacije u Banjaluci. Dok jedan dio članstva tvrdi da je to tijelo nelegitimno i da nije moglo da razriješi dužnosti predsjednika Milomira Savčića, drugi ističu da je sve urađeno po pravilima i da će danas birati njegovog nasljednika.

Nakon sjednice Skupštine BORS-a, koja je održana početkom ovog mjeseca u Bijeljini, jedan dio lokalnih boračkih organizacija tvrdio je, a i dalje ističe, da je Savčić razriješen dužnosti, dok drugi navode da to nije urađeno na legalan način. Nakon sjednice, koja je prekinuta, nestao je i zapisnik o zasjedanju, što je produbilo sumnju u same odluke koje su tada donesene.

Potpredsjednik Skupštine BORS-a Nemanja Močević ističe da je za danas najavljen nastavak prekinute sjednice te novo zasjedanje.

- Na nastavku prekinute sjednice su samo tekuća pitanja, a nakon toga slijedi nova sjednica Skupštine na čijem je dnevnom redu izbor i imenovanje predsjednika BORS-a. Pred delegatima je i analiza stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite, ali i u samoj organizaciji te donošenje mjera za prevazilaženje problema - rekao je “Glasu” Močević.

Naglasio je da su četiri imena u opticaju za Savčićevog nasljednika i to predsjednici boračkih organizacija u Gradišci Milovan Gagić i Sokocu Željko Lalić, a za prvog čovjeka krovne organizacije prijavio se i Zoran Vidić, koji je predsjednik Boračke organizacije u Brodu, dok je iz Bijeljine predložen Radan Ostojić.

- Postoji i mogućnost da tokom dana dobijemo još jednog ili dva kandidata. Da li ćemo dobiti novog predsjednika, ne znam. Opstrukcije su sa svih strana. Opšti je haos. O svemu se priča, a o pravima boraca najmanje. Ovdje očigledno neko samo čuva fotelju, a neko hoće da je se dokopa - naveo je Močević i dodao da je zapisnik sa prethodnog zasjedanja, koji je bio u prostorijama “Ilidžanskog borca”, vraćen u prostorije BORS-a te da će nakon okončanja sjednice taj dokument biti potpisan i dostupan svim opštinskim i gradskim boračkim organizacijama. 

S druge strane, predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić ističe da skupštinska većina nije legitimna jer nisu verifikovani mandati.

- Na prethodnoj sjednici su bili ljudi koji nemaju pravo da glasaju, dok su oni koji su trebali da budu tu otišli kući. Skupštinu BORS-a potrebno je vratiti u legitimne okvire. Tako možemo vratiti povjerenje - rekao je “Glasu Srpske” Savić.

Naglasio je da bi najispravnije bilo da Skupština danas van snage stavi odluke koju su na nelegitiman način usvojene.

- Na prethodnom zasjedanju učinjeno je nešto što nikada nije u istoriji BORS-a, a to je da je opozvan general Savčić, bez ijednog razloga, koji nikome nije ništa napravio loše. BORS je sebe ponizio opozivom. To mora danas da se poništi ako hoćemo da izađemo iz ovog svega. Poništenje ne znači ničije poniženje, već zajedničku pobjedu BORS-a - podvukao je Savić i dodao da je prethodna sjednica Skupštine zakazana bez ikakvih konsultacija.

Savić, koji je najavio da će danas prisustvovati sjednici, naveo je da ne postoji nijedan dokaz sa prethodne sjednice koji svjedoči o tome da je to zasjedanje bilo legitimno.

- O tome nema dokaza u prostorijama BORS-a. Sve je u privatnim kućama ili na nekom drugom mjestu - naveo je Savić.

Optužnica

Generalu Milomiru Savčiću, koji je optužen za ratne zločine, Sud BiH je 9. avgusta prošle godine odredio pritvor. Dan kasnije policija ga nije našla na adresi, zbog čega se zvanično vodi da je u bjekstvu i da nije na teritoriji BiH. Od tada je najveći dio Savčićevih poslova preuzeo predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana