Омбудсмани: Подршка иницијативи за измјене закона о слободи приступа информацијама

Срна
Омбудсмани: Подршка иницијативи за измјене закона о слободи приступа информацијама

САРАЈЕВО - Институција омбудсмана за људска права БиХ подржава иницијативу организација цивилног друштва за измјене закона о слободи приступа информацијама у БиХ.

У саопштењу из ове институције се истиче да је отворена власт, руковођена принципом транспарентности и одговорности, огледало сваког демократског друштва, те да је право на приступ информацијама основ владавине права и представља право сваког појединца да зна информације од јавног интереса.

Иако су важећи закони о слободи приступа информацијама у БиХ, односно Закон о слободи приступа информацијама у БиХ, Закон о слободи приступа информацијама Федерације БиХ, Закон о слободи приступа информацијама Републике Српске засновани на међународним документима, омбудсмани истичу да је чињеница да су превазиђени и не одговарају потребама савременог друштва и дигиталног доба.

У саопштењу се подсјећа да су омбудсмани у децембру 2019. године издали Специјални извјештај о искуствима у примјени закона о слободи приступа информацијама у БиХ, који је достављен свим јавним органима власти у БиХ који су били обухваћени истраживањем.

Једна од препорука омбудсмана односила се и на потребу усвајања нових закона о слободи приступа информацијама у БиХ, а имајући у виду налазе Стручног извјештаја “Унапређење права приступа информацијама у БиХ” од 19. фебруара 2018. године Тајекс /ТАИЕЏ/ - ИПА - Тајекс стручне мисије.

“Из тог разлога постоји потреба за предузимањем процедуралних радњи ради доношења нових закона о слободи приступа информацијама, који ће у цијелости бити усклађени са међународним стандардима”, истиче се у саопштењу.

Омбудсмани у потпуности подржавају иницијативу организација цивилног друштва, те позивају Министарство правде у Савјету министара, као и министарства правде Републике Српске и Федерације БиХ да приступе изради нових законских прописа, уз уважавање ставова релевантних институција и организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана