Одузимани станови, авион и аутомобили

Данијела Стоканић
Одузимани станови, авион и аутомобили

Бањалука - Новац, акције у предузећима, аутомобили, авиони, камиони, некретнине само је дио незаконито стечене имовине која је у протеклом периоду на основу судских одлука одузета од становника Републике Српске.

Вриједност те имовине, која је на чување повјерена Агенцији за управљање имовином РС, закључно са крајем прошле године износила је 22,89 милиона КМ. За шест година, колико ради ова агенција, вриједност трајно одузете имовине је 11,98 милиона КМ, од чега је већина уписана као својина РС, док је 7,89 милиона КМ враћено власнику.

Занимљиво је да лани није било одузимања нелегално стечене имовине.

Највише нелегално стечене имовине, према подацима ове агенције, одузето је 2012. године и то 19,28 милиона КМ.

- Највреднија имовина којом тренутно управљамо су некретнине и аутомобили - рекли су у агенцији, која постоји од 2010. године.

У складишту ове агенције има робе која је одузета и прије више година, а ријеч је о имовини из свих крајева РС.

- Највише имовине којом управља агенција је са подручја бањалучке регије - истакли су у агенцији.

Уколико је имовина правоснажном одлуком суда трајно одузета онда она постаје власништво државе, те о њеној судбини одлучује Влада. Додали су да је већи дио имовине до сада враћен власнику, мада се знало десити да нешто од тога буде укњижено на РС.

Па је тако, подсјетили су из агенције, прије неколико година на Српску укњижена имовина бијељинске "Шећеране", чија је вриједност била 20 милиона марака, као и авион једног бизнисмена.

Иако су се свим силама борили да врате "своју" имовину, без некретнина и аутомобила недавно су остали и бивши начелник Одјељења за борачко-инвалидска питања у Градској управи Бањалука Милош Шмитран и Бранислав Смиљанић из Бањалуке. Шмитрану је због разних малверзација трајно одузета имовина вриједна готово пола милиона КМ, односно по три стана и аутомобила, гаража, викендица са двориштем. Рјешењем бањалучког Окружног суда Смиљанићу, који је осуђен на девет година затвора, због зеленаштва и изнуде, недавно је трајно одузет стан од 76 квадрата који је уписан као власништво Веселина Вукашиновића.

Адвокати широм Српске истичу да је оваквих предмета све више, за које, како кажу, треба и много времена да се заврше.

Адвокат, који није желио да му објавимо име, каже да је само његовој двојици клијената на основу судских одлука трајно одузета имовина вриједна и по неколико милиона.

- Сва имовина стечена кривичним дјелом је предмет одузимања. Чести су случајеви и одузимања робе из трговине, уколико се утврди да је ријеч о неовлашћеној продаји. Међутим, вриједност те имовине је мала у односу на некретнине, акције у предузећима и возила - рекао је он.

Италија

Италија је прва држава у Европској унији која је донијела закон о одузимању имовине, и то прије више од 20 година.

Према италијанском законодавству свако за кога се примијети да посједује имовину која није у складу с његовим приходима има обавезу доказати како је до те имовине дошао - легално или не. Новац од продаје незаконито стечене имовине користи се за борбу против криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана