Одмрзнути рачуни три дома здравља

С. Ђуричић, Д. Стоканић
Одмрзнути рачуни три дома здравља

Бањалука - Пореска управа РС одблокирала је рачуне домова здравља у Новом Горажду, Чајничу и Хан Пијеску, који су "замрзнути" у априлу.

Потврдила је то за "Глас Српске" портпарол Пореске управе Републике Српске Мила Штркић.

- Скинуте су блокаде са рачуна ових здравствених установа, према препоруци Владе РС, према томе, нема више блокираних рачуна здравствених установа у Српској - рекла је Штркићева.

Директор Дома здравља Хан Пијесак Милан Боровина каже да је Пореска управа одблокирала рачун прије неколико дана, те да је дуг ове установе само за 2016. већи од 30.000 КМ.

- Међутим, јуче ујутро добили смо опомену да ће нас поново блокирати 31. маја, уколико не уплатимо рату за репрограм дуга. Морамо хитно да уплатимо тај дуг - казао је Боровина.

Радници овог Дома здравља, њих 23, крајем априла ступили су у штрајк, јер већ пола године нису примили плату.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да су локалне заједнице оснивачи домова здравља, те да оне сносе сву одговорност, између осталог, и у вези са пословањем.

- Фонд здравственог осигурања РС је у протеклом периоду исплатио сав новац, који је предвиђен уговорима. Путем репрограма смо домовима здравља дали само могућност да превазиђу потешкоће које имају у пословању и плаћању обавеза - рекао је Богданић.

Богданић је и одговорност у вези са платама у домовима здравља приписао самом руководству установе.

- За менаџере здравствених установа који не измирују све обавезе према запосленим, односно уз плате не исплаћују порезе и доприносе, постоји кривична одговорност - рекао је Богданић.

Према незваничним информацијама, ново руководство прњаворског Дома здравља недавно је смањило плату свим запосленима осим себи, што је Богданић оштро осудио.

- Неморално је свима смањити плату, а себи оставити. Провјерићу ту информацију и уколико буде тачна, слиједе санкције - рекао је Богданић.

Он је истакао да је у сарадњи са USAID-ом и Свјетском банком почело спровођење пројекта увођења примарне здравствене заштите у трезорски систем пословања, који ће бити спровођен у наредном периоду.

Пореска управа РС блокирала је у априлу рачуне домова здравља у Новом Горажду, Хан Пијеску и Чајничу, јер су дуговања за порезе и доприносе домова достигла више од 261.000 КМ. Рачун је био блокиран и Универзитетској болници у Фочи, али је деблокиран након што је руководство ове установе поднијело захтјев Министарству финансија РС за одгађање плаћања пореског дуга.

Добој и брод

Драган Богданић је потписао јуче уговоре о реконструкцији и адаптацији дијела дома здравља у Добоју и три амбуланте породичне медицине Дома здравља у Броду, за шта ће бити издвојено 760.000 КМ.

За обнову и адаптацију дијела Дома здравља у Добоју, вриједну 594.894 КМ, задужено је предузеће "Градип" из Прњавора. Ново рухо ће добити и амбуланте породичне медицине у Лијешћу, Винској и Горњим Колибама у Броду, за чију ће адаптацију бити уложено више од 163.000 КМ, а радови су повјерени бањалучкој фирми "Универзал БС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана