Од мултипла склерозе у Српској болује више од 2.000 људи

Srna
Foto: Ilustracija

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Мултипла склероза је подмукла болест од које у Републици Српској болује више од 2.000 људи, изјавила је специјалиста неурологије у Болници "Србија" Источно Сарајево Весна Арсић Пејић поводом Свјетског дана борбе против ове болести.

Пејићева је појаснила да је мултипла склероза "највећи имитатор у неурологији и болест са 1.000 лица" због чега је тешко установити симптоме, није насљедна, али је већи ризик оболијевања у породицама у којима ју је неко имао.

"То је подмукла, неизљечива болест чији је ток непредвидив. Најчешће се јавља између 20. и 40. године, али се може манифестовати и у било ком другом животном периоду. Жене оболијевају два до три пута чешће од мушкараца", нагласила је Пејићева и додала да је у питању прогресивна болест централног нервног система.

Пејићева је указала да постоје одређене препознатљиве манифестације попут замагљеног вида, дупле слике, утрнулости појединих дијелова тијела, слабости при ходу, нестабилности, али су присутни и други мање видљиви симптоми као што је замор.

"Сматра се да су неки од узрока и недостатак витамина Д, инфекција Епштејн-Бар вирусом", појаснила је Пејићева.

Она је рекла да су, поред акутних напада - релапса, присутне и дегенеративне промјене које се одвијају и када болест мирује, те напоменула да је рана дијагноза јако значајна, а да значајан број болесника послије 15 година болести постаје везан за инвалидска колица.

Уз терапију и правовремену дијагнозу обољења обољели живе активно и без ограничења када је ријеч о каријери, оснивању породице, бављењу спортом, дружењу или путовањима, саопштено је из Болнице "Србија".

"Квалитет живота обољеле особе не зависи само од фармаколошких фактора, веома је важан стил живота. Физичка активност и социјална интеракција су есенцијалне компоненте квалитета живота", закључује Пејићева.

Свјетски дан мултипле склерозе се обиљежава широм свијета да би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих, правовременим почетком лијечења одмах након дијагностиковања болести јер се раним почетком лијечења остварују најбољи резултати за пацијенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана