Обновљено породилиште охрабрење за мајке

М. Л.
Обновљено породилиште охрабрење за мајке

Бањалука - Савремена опрема, уређене собе, присуство особе од повјерења на породу, те боља комуникација између пацијената и медицинског особља, дио су резултата реконструкције на Клиници за гинекологију и акушерство

Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС у Бањалуци, која је услиједиле послије реконструкције породилишта.

Задовољство због бољих услова, који су представљени у петак, није крила ни Маја Ковач из Шипова, која чека рођење првог дјетета.

- Чекам дјевојчицу, а услови су много бољи од онога што сам очекивала - рекла је Ковачева.

Генерални директор УКЦ-а Мирко Станетић казао је да је у реконструкцију породилишта уложено 900.000 КМ, а новац је обезбиједило Министарство здравља и социјалне заштите РС путем Фонда здравственог осигурања.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство др Весна Ећим-Злојутро рекла је да је новост и то што свакој пацијенткињи објасне процедуру порода и шта ће јој радити, за шта се тражи њена сагласност.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић изразио је задовољство због свега што је урађено и додао да је циљ да сва породилишта у РС имају боље услове.

- Породиље су добиле квалитетну здравствену заштиту у опремљеним порођајним салама и болесничким собама - казао је Богданић и додао да ће до краја јануара у функцији бити два обновљена спрата централног медицинског блока.

Говорећи о преласку здравствених установа на трезорски систем пословања, Богданић је истакао и да су локалне самоуправе оснивачи домова здравља и да је јасно чије су обавезе у вези са дуговањима ових установа.

Извршна директорица Удружења грађана "ДРИП" Дубравка Вујновић-Божић казала је су негативне ствари у породилишту промијењене захваљујући сарадњи удружења и особља УКЦ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана