Новим методом деминирања чисте Копривну

С. Та.
Новим методом деминирања чисте Копривну

Оштра Лука - Више од 30 деминера и два пса трагача обучена за те задатке демонстрирали су јуче у Копривни код Оштре Луке нови метод деминирања који до сада није коришћен у БиХ.

“Ослобађање тла” назив је деминерског метода који су први пут употријебили припадници Цивилне заштите РС, а за локалитет на којем су радили кажу да је веома опасан и пун минско-експлозивних средстава заосталих из претходног рата. Помоћник директора за деминирање Републичке управе цивилне заштите Драган Кос изјавио је да је ријеч о минском пољу Армије БиХ.

- Тешко је доћи до информација о минираности. Користимо прилику да преко деминерских веза дођемо до информатора. Нашли смо три мине и пет назнака минираности - изјавио је Кос. У процес деминирања по новом методу укључени су и пси трагачи. Захваљујући њима посао иде доста брже и лакше, тврде деминери.

На поменутом локалитету скоро три километра квадратна су под минско-експлозивним средствима, а до сада је деминирано око 300 метара квадратних.

- Наши деминери су спремни и обучени. Деминери Републике Српске су и спасиоци, јер су обучени и када је у питању заштита и спасавање на води и под водом - истакао је директор Републичке управе цивилне заштите РС Миле Међед и упутио апел становницима Копривне да буду максимално опрезни на шумским путевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана