Нови Правилник Фонда солидарности пружа малишанима краћи пут до љекара

Анита Јанковић-Речевић
Нови Правилник Фонда солидарности пружа малишанима краћи пут до љекара

Bањалука - Малишани из Републике Српске који болују од тешких болести, а које за кратко вријеме могу угрозити њихове животе, убудуће би требало брже да стижу до љекара јер ће захтјеви за њихово лијечење бити приоритет у разматрању Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. 

Омогућено је то новим Правилником Фонда солидарности, чија примјена је већ почела.

У Фонду солидарности кажу да су опредијељени да стално унапређују прописане процедуре, као и да прописе максимално приближе потребама родитеља чија се дјеца лијече у иностранству уз њихову помоћ.

Наводе да су промјене уведене у нови Правилник резултат активне сарадње са родитељима и здравственим установама, нагласивши да ће се са таквом праксом наставити и убудуће, како би и даље правично управљали средствима посебног доприноса чије издвајање подржава цјелокупно друштво Републике Српске.

- Правилником су регулисани критеријуми приоритета по којима ће се предност у разматрању захтјева давати болестима, стањима и повредама које непосредно могу да угрозе и погоршају здравствено стање дјетета као и прогнозу саме болести, као и у случајевима гдје фактор времена значајно утиче на исход лијечења болести, стања и повреда које непосредно угрожавају живот дјетета или доводе до тешког инвалидитета - навели су из Фонда солидарности. 

Додали су да је у жељи да родитељима максимално олакшају процедуре и смање трошкове, новим Правилником прописано да се финансијска и медицинска документација из здравствених установа из иностранства као што су предрачуни, рачуни, извјештаји, отпусна писма и друго може доставити на језику који је у службеној употреби у тој страној држави и на једном од језика који су у службеној употреби у БиХ, што значи да документа не морају бити преведена од стране овлашћеног преводиоца.

- Како би родитеље обољелих малишана додатно финансијски растеретили Правилником је регулисано и питање финансирања типизације ткива у оквиру припрема за трансплантацију, тако да ће Фонд солидарности убудуће финансирати трошкове типизације ткива и дјетета и донора – казали су у Фонду солидарности. 

Предсједница Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” Дијана Берић каже да је вријеме показало да је значај Фонда солидарности немјерљив. 

- Требало је проћи одређено вријеме да се види како Фонд ради и какву помоћ пружа родитељима у најгорим тренуцима када се боре за живот свог дјетета. За ово вријеме дјеловања показало се да је у потпуности оправдао очекивања, а захваљујући уведеним промјенама, његова помоћ родитељима биће далеко већа - рекла је Берићева. 

Захваљујући Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, који је основан у јануару прошле године, шансу за изљечење до сада је добило 119 дјеце.

У том периоду комисија је одобрила 142 захтјева, јер је за неколико малишана лијечење продужавано више пута. 

Обољели малишани из Српске, до сада су упућивани у клинике у Њемачкој, Швајцарској, Аустрији, Шпанији, Италији, Белгији, Турској, Русији, а за нова лијечења Фонд солидарности тренутно располаже са 9,65 милиона марака
 

Пунољетство

У Фонду солидарности кажу да је новим Правилником прецизиран и  начин поступања у случају да дијете у току започетог лијечења или дијагностике, које финансира Фонд, наврши 18 година живота. 

- Дефинисано је да се у таквим случајевима финансирање може вршити до завршетка рјешењем одобрене дијагностике или лијечења – истакли су у Фонду солидарности. 

 

119 - дјеце добило шансу за изљечење

142 - одобрена захтјева 

9,65 - милиона марака на рачуну Фонда

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана