Њемачки уче само да оду у иностранство

Јана Кезић
Њемачки уче само да оду у иностранство

БАЊАЛУКА - За разлику од енглеског језика, који становници Српске уче из чисте жеље за познавањем, на курсеве њемачког и словеначког махом се уписују зато што им та диплома отвара врата иностраних универзитета, али и омогућава да лакше дођу до запослења у европским метрополама.

Истичу то у школама за стране језике широм Српске, додајући да је интересовање за учење њемачког, али и словеначког језика, све веће, док је број полазника курсева енглеског исти већ годинама.

Власница Центра за стране језике “Seal” из Бијељине Сузана Бреза каже да се грађани масовно уписују на курсеве јер им је потребно да оду у иностранство, додајући да је тренутно највеће интересовање за њемачки и словеначки језик.

- Студирање у Словенији је сад веома популарно па се дјеца прије одласка уписују на курсеве, а има и доста возача који раде за словеначке фирме, али возе по цијелој Европској унији па им је знање страног језика неопходно - казала је Бреза за “Глас Српске”.

Како је додала, на часовима нису ријетки ни љекари, ни медицинске сестре, којима је познавање њемачког језика услов за запослење у иностранству.

Најстарији полазник имао је, како прича Бреза, 68 година, док дјеца курсеве похађају углавном јер то родитељи желе.

- Све што се може одвојити од кућног буџета улажу се у дјецу, просто нема мјеста за родитеље, којих је прије 15 година доста похађало часове из чистог интересовања, док се сада то своди само на потребе ради посла. Људи се данас ријетко уписују на курсеве због културе познавања језика, увијек постоји неки други разлог. Мислим да посљедњих десет година нико није дошао и рекао: “Волио бих да знам тај језик” - рекла је Бреза.

Да је интересовање за учење њемачког језика у константном успону, потврђују и у Центру за њемачки језик “Glossa”.

- Све више фирми шаље своје раднике на курсеве да би могли обављати послове са партнерима на њемачком говорном подручју - каже Владимир Радошевић из службе за маркетинг овог центра.

И координатор у Омладинском центру “Здраво да сте” Сњежана Благојевић сагласна је да њемачки преузима примат када је ријеч о учењу страних језика.

- Некада је енглески био тај који је будио више интересовања, али је сада акценат на њемачком - казала је Благојевићева.

Координатор наставе у едукативном центру “Oxford” Анђела Ђурић казала је да је у њиховом случају, с обзиром на то да су специјализовани за енглески језик, за њега и највеће интересовање.

- Међутим у претходном периоду имали смо доста питања за словеначки језик. Људи енглески уче због посла или из жеље да га знају, за разлику од њемачког, који уче да би отишли у иностранство - казала је она.

Суштина

Социолог Ведран Француз каже да су потребне суштинске промјене да би, првенствено млади схватили колико је познавање страног језика значајно.

- Разлог за учење страних језика не треба да буде само одлазак у иностранство, него и да би обогатили знање, јер како каже стара изрека: “Човјек вриједи онолико колико језика говори” - казао је Француз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана